Zihninin Duvarlarına Nasıl Resim Çizmek İstersin?
Bilginin en büyük şekli kendini bilmek. Kendini bilmek ise düşüncelerini bilmekle başlar. Düşüncelerin, hem kendi yaşamını hem başkalarının yaşamlarını şekillendirmekte inanılmaz bir güce sahip.
Bilginin en büyük şekli kendini bilmek. Kendini bilmek ise
düşüncelerini bilmekle başlar. Düşüncelerin, hem kendi yaşamını hem
başkalarının yaşamlarını şekillendirmekte inanılmaz bir güce
sahip.
İyi ya da kötümser düşündüklerini sürekli olarak hayatına
çekebilirsin. Olumlu düşüncelerle beklentilerini beslersen,
zihninin duvarlarına gelecekteki güzelliklerinin ve başarılarının
bir resmini çizersin. Olumsuz düşünceler ise elinden gelenin en
iyisini yapma yolundaki engellerdir. Aslında ortaya çıkan durumu
olumsuz yapan kendi yorumundur. Ne düşündüğünün kontrolü sende,
kendi düşüncelerinin şefi sensin.
Bu yazıyı yazmama ilham veren geçenlerde bir yerde okuduğum öykü oldu;
Maria’nın Büyülü Yeni Şapkası
Sıradan, kimsenin dikkatini çekmeyen büyük bir şirkette sekreter olarak çalışan Maria bir sabah işe giderken caddede açılan yeni bir şapkacı dükkanı görür. Meraktan içeri girer, bakınır etrafa, beğendiği şapkayı bulana kadar birkaçını dener.
En son denediği şapkayı giyer, aynaya bakar, güzel göründüğünü düşünürken, küçük bir kızın sesini duyar; “Anne, bak şu şapkalı kadın ne kadar güzel görünüyor”. Anne döner ona bakar ve “Hanımefendi söylemeliyim ki bu şapka size çok yakışmış” der. Bir başka kadında “Hanımefendi o şapkayla çok güzel görünüyorsunuz!” der.
Maria aynada kendine bakar tekrar ve yetişkin hayatında ilk kez görünümünü çok beğenir, kasaya gider ve şapkayı alır.
Dışarı çıkıp yürümeye başladığında; çiçeklerin rengi, temiz havanın kokusu, dudaklarından dökülen şarkı ona bulutların üzerindeymiş gibi hissettirir. Ofisteki insanlar sanki onu ilk kez görüyormuş gibi onun güzel görünümünü konuşurlar. Müdür bile iş yeri hakkında konuşmak için onu öğle yemeğine davet eder.
Bu büyülü gün bittiğinde yeni şapkası sayesinde geçirdiği mucizevi günü düşünmeye başlar. Eve vardığında annesi, “Maria! Ne kadar güzel görünüyorsun!” deyince gözleri parlar. “Evet anne hepsi yeni şapkam sayesinde!” diye cevaplar.
“Ne şapkası?” diye sorar annesi. İşte o anda Maria panikler ve kafasına dokunur. Şapkası yoktur. Halbuki şapkasını ofiste, yemekte veya takside çıkarmamıştır.
Daha sonra dükkana geri döner ve parasını öderken tezgahın üzerine nasıl koyduğunu ve şapkayı orada nasıl unuttuğunu acı bir şekilde hatırlar. Sonra sokağa çıkar, şapka yoktur ama gözleri parlıyordur. Aslında Maria’yı özgür kılan şapka değil, düşüncelerinin kalitesiydi.
Düşünceler o kadar güçlüdür ki, sadece nasıl kontrol edeceğini bilmen gerekiyor. Nasıl düşüneceğine sen karar ver. Seçim senin! Olumlu mu olumsuz mu?
Düşüncelerinle kendi mucizelerini yaratmaya başlama zamanı şimdi!
Aklındaki Medya
Medya günümüz dünyasında her yerde; cep telefonu, bilgisayar, televizyon, reklam panoları, maçlardaki afişler, tişört üzerindeki sloganlar ve daha nicelerinde. Ve genelde hemen herkesin izlemekte olduğu; özellikle de gece yatmadan önce bakalım bugün neler olmuş, kim ne söylemiş merakı, yani televizyon haberlerinde…
Ne yazık ki bugün haberlerin çoğu insanların ve dünyanın olumsuz yanını gösteriyor. Sanki iyi bir haber değilmiş gibi. Salt haber olarak dinleyip geçebilsek iyi de haber işte deyip geçmez genelde zihinler. Üzülür, sinirlenir vah vah der.
Eğitici, merak edilenleri yayınlayan, sanatsal, spor ve komedi odaklı programları tercih etmek zihne iyi gelebilir. Özellikle sanata ilgi mutluluk hormonları da salgılatır. Sergi gezmeyi, klasik müzik konserine gitmeyi teşvik de edebilir.
Kitap okuma alışkanlığı da düşüncelerini şekillendirip yeni ufuklar açabilir. Göremediklerin için ışık da yakabilir, hayatı olumlu yönde etkileyici şekilde.
Zihnin ve düşüncelerinin yönü için en önemli ve yaygın girdi kaynağı bizatihi kendinsin. Kimse sana senin kadar yakın değil. Kendine bilinçli olarak olumlu girdiler vermek ve olumlu eylemlerini güçlendirmek için her gün yeni fırsatların var.
Zihnin ve düşüncelerin, olumlu yönde en iyi müttefikin olabileceği gibi olumsuzluklar girdabına sürükleyen de olabilir. Başkalarından, medyadan ve kendinden gelen girdiler zihnine beklenen başarı veya başarısızlık tohumları ekebilir. Olumlu girdiler gelsin ki olumlu çıktılar ve tepkiler üretme şansın artabilsin.
Seçim senin!
20 Ekim 2021
Heybeliada
How Thinking About Your Thoughts Can Create a Great Life | Inc.com
Life’s lessons: The tale of Maria’s magical new hat - DTNext.in