Sizden Gelen Hikayeler

Kopernik Bilim Müzesi

Bilim bilginin en önemli kanallarından biri. Günlük yaşam için çözümler üretir ve evrenin büyük gizemlerine cevap vermemize yardımcı olur. Bilim teknoloji ve yenilik, daha adil ve sürdürülebilir kalkınma arayışımızı yönlendirir. Zenginliğin ve gelişmenin kaynağıdır.

(Copernicus Science Centre)

Bilim bilginin en önemli kanallarından biri. Günlük yaşam için çözümler üretir ve evrenin büyük gizemlerine cevap vermemize yardımcı olur. Bilim teknoloji ve yenilik, daha adil ve sürdürülebilir kalkınma arayışımızı yönlendirir. Zenginliğin ve gelişmenin kaynağıdır.

Bilim, kanıtlara dayalı sistematik bir metodoloji izleyerek, doğal ve sosyal dünyanın bilgi ve anlayışının takibi ve uygulamasıdır. Objektif gözlem, ölçüm, veriler ve kanıt bilimsel metodoloji içeriğidir.

Astronomi, gökyüzünün gözlemlerinin ilk insanlar tarafından yapıldığı en eski bilim. Astronomi ölçümlerinin tarihsel kayıtları yaklaşık beş bin yıl öncesine Mezopotamya’ya kadar uzanır. Daha sonraki gözlemler eski Çinliler, Babilliler ve Yunanlılar tarafından yapılmıştır.   

16’ncı yüzyıldan önce yaşayanlar İskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom Klaudyos Batlamyus’un (100-170) Mathematike Syntatksis (Matematik Sentezi) adlı kitabında zikrettiği “Dünya Merkezli Bir Güneş Sistemi Modeli” bilgisine sahipti.

Batlamyus’a göre evren küreseldir ve Yer bu evrenin merkezinde hareketsiz olarak durmaktadır. Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn ve sabit yıldızlar Yer'in çevresinde, muntazam hızlarla, dairesel hareketler yaparlar. Sabit yıldızlar küresi evrenin sonudur.

Bu model, Kopernik'in (1473-1543) güneş merkezli modeline dek Batı ve İslam dünyalarında geçerli model olarak kabul edilmiştir. Kraliyet Prusya’sına bağlı bir derebeylikte piskopos danışmanı olan Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır.

Nikolas Kopernik (Nicolaus Copernicus), hayatı boyunca yaptığı çalışmalar ve buluşları sebebiyle modern astronominin babası olarak bilinen Polonyalı bir astronomdur. Kendisi, Dünya'nın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü veya Evrenin Helyosentrik Teorisini öneren ilk modern Avrupalı ​​bilim insanıydı.

Polonya’da 13. Yüzyıla kadar bilim, yüksek dereceli din adamlarının etrafında gelişmiş ve şekillenmiştir. 1364’te ise Kral Kazimierz Wielki tarafından Krakow Üniversitesi kurulmuş ve üniversitenin kuruluşu, dönüm noktası olmuştur. “Aydınlanma Çağı” olarak adlandırılan Rönesans Dönemi’nde, Varşova’da St. Konarski tarafından 1740 yılında Collegium Nobilium Okulu kurulmuştur.

Dünyaca tanınan bilim insanlarından biri, Nikolas Kopernik (Nicolaus Copernicus). Bir diğeri de “Madam Curie” olarak bilinen Marie Skłodowska Curie’dir.

1951 yılında, I. Polonya Bilim Kongresi, Polonya’da bilimin canlandırılması için ön ayak olmuş ve ülkedeki en yüksek bilim kuruluşu olan Polonya Bilim Akademisi kurulmuştur. Bu akademi, birçok uluslararası başarılara imza atmış ve günümüzde de bu akademi varlığını devam ettirerek, bilim konusundaki çalışmalarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kopernik Bilim Merkezi; Varşova’da, Vistula Nehri’nin kenarına ve büyük bir arazi üzerine inşa edilmiş interaktif bir müze olarak hizmet vermektedir. Bu merkezde, fizik, astronomi ve kuantum fiziği alanındaki tüm teorileri bir oyun gibi deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz. Hangi yaşta olursanız olun, emin olun ziyaret ettiğinize değecek ve hoşunuza gidecek bir yerdir. İster grupla ister bireysel olarak ziyaret edin; yılın her günü kalabalık bir ziyaretçi kitlesine sahip olan yerlerden biridir aynı zamanda… İçinde bilim üzerine anlatım yapan sinemadan tutun, test yapabileceğiniz laboratuvarlara kadar her şey mevcuttur.

400 sergi, atölyeler, mini laboratuvarlar, tiyatrolar, filmler, gösteriler ve konserler bulacağınız planetaryum, müzikal, kozmik gösteriler, diğer ilgi çekici yerler ve daha fazlası bu bilim müzesinde mevcut.

İskoçya Ulusal Müzesi de (National Museum of Scotland – Edinbugh) benzer hayranlık uyandıran müzelerden biri.

Bir Müzeden Fazlası, Düğün ve Güneşi Hüzünlü Kuzey Denizi - Paradurumu.com

‘’Dinozorlar çağından geleceğin teknolojisine kadar galerilerde dünyanın dört bir yanından hazineler içermektedir. Göktaşlarından derinlerdeki canavarlara kadar, doğal dünya galerileri gezegenimizin hikayesini anlatırken, dünya kültürleri galerisi insanları ve sahip olunanları sergilemektedir. Tarih öncesinden günümüze İskoçya’nın hikayesi, bilim ve teknoloji galerilerinde hayatı şekillendiren sanat ve tasarım galerileri. “

İskoçya Ulusal Müzesi'nde çocukların ilgisini çekecek görsellerin yanında birçok zekâ oyunları olması harika. Genelde 9- 12 yaş grubu çocuklara hitap ettiği için olsa gerek o bölümde takıldım kaldım, torunlarımın burada olduğunu düşleyerekten. Sabah bırak çocukları, akşam al alabilirsen...

Kopernik Bilim Müzesi özellikle çocuklar ve gençler için gerçekten ufukları açacak bir bilim merkezi. Yaşınız kaç olursa olsun sınırsızca eğlenip öğrenme merakınızı tatmin edecek bir yer. Çocuklar için yapılan öğretme metotları ve oyuncaklar ileriye yönelik gelişim sağlayacaktır.

Ülkemizde de gezilip görülecek bilim müzelerinden bazıları:

Kocaeli Bilim Merkezi , Doğa Tarihi Müzesi, Konya Bilim Merkezi, Merinos Enerji Müzesi, M.S.Ö. Air & Space Museum Eskişehir, Gaziantep Gezegen Evi ve Bilim Merkezi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Sultanahmet, Deniz Biyolojisi Müzesi Antalya, MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, Feza Gürsoy Bilim Merkezi Altındağ… 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün unutulmaz, bugün bile insanlığa yol gösteren aydınlatan sözüdür:

"Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir."
 

7 Ocak 2022

Suadiye

 

Home | Centrum Nauki Kopernik

POLONYA'DA BİLİM - Çok Görmüş (cokgormus.com)