Charlie Brown ve Snoopy
Bu diyalog bir kurgu kahramanı Charlie Brown ile arkadaşı arasında geçmekte. Yaratıcısı Charles M. Schulz tarafından yazılmış olan “Charlie Brown’s Reflection” adlı mini cep kitabından alıntıladım.
-Dinle… Sabahları güzel bir müzik ile güne başlamanın iyi
bir yol olduğunu düşünmüyor musun?
-Güne nasıl başladığımı asla merak etmem, günümün nasıl
bittiği beni ilgilendirir.
Bu diyalog bir kurgu kahramanı Charlie Brown ile arkadaşı arasında geçmekte. Yaratıcısı Charles M. Schulz tarafından yazılmış olan “Charlie Brown’s Reflection” adlı mini cep kitabından alıntıladım.
-İstediğim tek şey bir kahraman olmaktı…Fakat olabilecek miyim? Hayır! Olabileceğim tek şey aptal bir keçi.
-Umutsuz olma Charlie, bu hayatta her zaman yutulması gereken bazı acı haplar vardır.
-Sende durum aynı ise, ben reçetemi yenilememeyi tercih ederim.
Kulübenin üzerinde bu şekilde yatışı benim için unutulmazlardandır.
Charlie Brown ile tanışmam 70’lerin Londra’sına çok eski yıllara dayanır. Bu çizgi kahramanın diyalogları bende müthiş bağımlılık yaratmıştı. Her fırsatta ne kadar yayınlanmış cep kitapları ya da benzerleri varsa bir şekilde temin ederdim. Kitaplığımda hala daha birkaç tane bulunmaktadır.
Bana daha 10’lu yaşlarımda kitap okuma zevkini aşılayan abim Metin, Sarıyer’deki evimizin misafir odasına yaptırttığı kütüphanesine herkesin ilk bakışta görebileceği bir not koymuştu; “Ödünç kitap vermemi istemeyin benden, zira ben bu kütüphaneyi ödünç aldığım kitaplarla meydana getirdim.” Bir iki kelime eksik ya da fazla olabilir. Ancak çok seneler sonra, bugün bile, doğruluğunu anlayabiliyorum bu esprili notun. Neden mi? Çoğu ödünç verdiğim kitaplar hemen hemen hiç geri gelmedi de.
- Bazen hayatın yanımdan geçtiğini hissediyorum…
- Hım, *iç çekme*
- Sen hiç böyle hissettin mi Charlie Brown?
- Hayır, hayatın beni yere düşürdüğünü ve üzerimden geçtiğini hissediyorum.
Kar kız arkadaşının evinin kapısını kapatmış. Charlie sorar;
- Kapının önünü kürekleyeyim mi?
- Para karşılığında mı?
- Evet, boncuk kullanmıyorum! der demez arkadaşı kapıyı üzerine kapatır. Charlie kendine ders çıkarır ve der ki; “İyi bir iş adamı alaycı olmayı göze alamaz.”
Video, Charlie Brown’dan yansıyanlar:
Bu kim mi? Aşık Snoopy!
Snoopy, zaman zaman sahibi Charlie Brown'dan daha akıllı olduğunu düşündüren çizgi film kahramanı. Dilediğin gibi yaşa gerisini boşver felsefesini benimsemiş, şirinlik timsali köpek. Popüler kültürde sıkça yer alan bir figür. Kulübesinin üzerinde uyur, asla içinde değil. En ilginç dostlarından biri, sarı küçük bir kuş.
Video: Snoopy ve Sarı Kuş
Charlie'nin en önemli özelliği, hayata sürekli olumlu yanıyla bakması.
Bir başka cep kitabında Charlie Brown cevapları bir bilgelik göstergesidir. (The wisdom of Charlie Brown)
Spiritual Blotter
-Bak Charlie Brown, korkuların ve hayal kırıklıkların var. Haklı mıyım? Tabii ki haklıyım! Yani ihtiyacın olan şey bu korkuları ve hayal kırıklıklarını emmek için bir battaniye.
-Bilmiyorum. Bence hayatın sorunlarının çoğu ruhsal bir emici ile çözülemeyecek kadar karmaşık.
''Blotter'' kelimesi aslında kurutma kâğıdı, sıvıyı ve kiri emen ve onu gözden kaybeden şey anlamındadır. Aile dostumuz Barbara Bellino’ya sordum tam olarak nasıl kullanıyorsunuz diye. “Burada yazar Charles Schulz anlamı geçmişten ders almak ve ondan kurtulmaktır demek istiyor’’ dedi. Az önce 62 yaşında bir kadınla konuştum ve bana annesinin onu her zaman eleştirdiğini ve ona kötü davrandığını düşündüğünü, ruhsal bir kurutma kağıdına ihtiyacı olduğunu ve kendini kötü hissettiğini söyledi. (she needs a spiritual blotter)
Charlie Brown kendi kendine düşünür;
-Öğle yemeğini hep yalnız yemek zorundayım.
-O küçük kızıl saçlı kızla öğle yemeği yemek isterim.
-Acaba yanına gidip benimle öğle yemeği yemesini isteseydin ne olurdu?
-Muhtemelen yüzüme gülerdi.
-Yüzüne gülündüğü zaman bu zor gelir!
Charles Monroe Schulz, (1922 – 2000) Amerikalı çizer ve animatör. Özellikle yayınlanan Comic Strip serisi çizgi filmleri, Peanuts ve ünlü çizgi köpek kahraman Snoopy’nin yaratıcısıdır.
Yarın 31 Aralık 2021, yeni yıla yeni umutlarla girmek üzereyiz. Tüm insanlığa 2022 ve ötesinde huzur dolu, sağlıklı ve bahar aylarına girerken pandeminin tüm dünyada bittiği güzel yıllar diliyorum.
Yeni yılı Maurice Ravel’in Bolero’sunu dinleyerek, güzel düşüncelerle, hayallere dalarak karşılamak ister misiniz?
London Symphony Orchestra (Gergiev) - "Bolero" 🎵
30 Aralık 2021
Suadiye