Solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış! Nelere dikkat edilmeli?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, toplumda son dönemde yaygın görülen solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgi vererek, korunmak için neler yapılması gerektiğini söyledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de
sonbahardan kış mevsimi sonuna kadar solunum yolu enfeksiyonlarında
artış yaşandığını, ancak şu anda bir salgın durumunun olmadığını
belirtti. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu
virüslerinde artışın başladığını ve mayıs ayına kadar
dalgalanmalarla devam ettiğini ifade etti. Genellikle ülkemizde
solunum yolu enfeksiyonlarının bu şekilde seyrettiğini
vurguladı.
Prof. Dr. Balık, bazı virüslerde son dönemde belirgin bir artış
olduğuna dikkat çekti. Bu virüsler arasında özellikle nezle ve
soğuk algınlığına neden olan "rhinovirüs"ün ön plana çıktığını
belirtti. Ardından sırasıyla RSV (respiratuvar sinsityal virüs),
influenza ve Kovid-19'ün geldiğini sözlerine ekledi.
Zatürre belirtileri neler?
Sıradan soğuk algınlığının göz yaşarması, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, bazen ateş, boğazda gıcıklanma, kimi zaman da ishal, kusma belirtileriyle seyrettiğini dile getiren Balık, zatürre bulgularında ise mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Balık, "Zatürre belirtilerini kişiler şöyle anlayabilir; yoğun öksürük, sürekli balgam çıkarma, nefes darlığı, yüksek ateş varsa bu durumda viral enfeksiyon akciğere inmiş veya akciğerde komplikasyon yapmış demektir. Bu, viral enfeksiyon veya ona sonradan eklenen bakteriyel enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bu durumda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurup muayene olmak gerekir." diye konuştu.
Solunum yolu virüslerinin benzer şekilde bulaştığını ve kalabalık ortamlarda solunum yoluyla bulaştığını belirten Balık, hastalık belirtisi gösterenlerin mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmalarını ve maske takmalarını önerdi. Özellikle risk grubundaki kişilere maske takmanın önemine dikkat çekti.
El hijyenine dikkat!
Ayrıca el hijyeninin de önemli olduğunu vurgulayan Balık, virüslerin yüzeylere temasla da bulaşabileceğini belirtti. Bu nedenle el hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Antibiyotiklerin virüsler üzerinde etkili olmadığını ve sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılması gerektiğini belirten Balık, soğuk algınlığı geçirenlerin antibiyotik kullanmamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hekimlerin önerdiği ilaçları kullanma, bol sıvı alımı, dengeli beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi önerilere dikkat çekti.
Kalabalık ortamlarda maske takılmalı
Balık, okullarda da viral enfeksiyonların sık görüldüğünü ve hasta olan çocukların yoğun belirtileri geçene kadar okula gitmemeleri gerektiğini belirtti. Bulaştırıcılık süresinin semptomlardan önce başladığını ve maske takmanın kalabalık ortamlarda önemli bir koruma yöntemi olduğunu ifade etti.