Sağlık

Omega 3 takviyeleriyle ilgili bilmediğiniz gerçekler! Bu yazıyı okumadan Omega 3 almayın

Son bilimsel çalışmalar, piyasadaki omega3 takviyelerinin büyük bir kısmının, oksitlenmiş ve kokuşmuş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, 'bu takviyeler insan sağlığına zarar veriyor' uyarısı yapıyor.

 Son bilimsel çalışmalar, piyasadaki balık yağı yani omega3 takviyelerinin büyük bir kısmının, tüketicilere ulaştığında oksitlenmiş ve kokuşmuş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu takviyelerin insan sağlığına zarar verdiğini belirtiyor.

 Araştırma detayları:

Saygın bilimsel dergilerden Jounal of Dietary Supplements’te yayımlanan araştırma, 2014 ve 2020 yılları arasında piyasada bulunan 72 reçetesiz omega-3 takviyesini inceledi. Bu takviyelerin değerlendirilmesi sırasında tür, kaynak ve üçüncü taraf sertifikalar göz önünde bulunduruldu. Sıvı, yumuşak jel ve sprey türlerinde omega3 takviyeleri incelendi.

Araştırmacılar, test edilen aromalı takviyelerin yüzde 68’inin ve aromasız olanların yüzde 13’ünün, Küresel EPA ve DHA Organizasyonu tarafından belirlenen toplam oksidasyon değeri (TOTOX) üst sınırını aştığını belirledi. Balık yağı takviyelerinin oksitlenmiş, yani bozulmuş ve kokuşmuş olduğunu gösterdi.

Bu konuda uzmanların görüşleri şöyle:

Beslenme terapisti Gina Keatley, bu tür takviyelerin tüketilmesinin, sağlık açısından beklenen faydaları sağlamadığını aksine  sindirim rahatsızlıklarına yol açtığını belirtiyor. Oksitlenmiş yağların kronik tüketimi ise, hücresel hasar ve iltihaplanma gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Rutgers Üniversitesi Beslenmei Enstitüsü'nün yöneticisi Diane Rigassio Radler kokuşmuş balık yağı takviyelerinin kısa vadeli etkilerine dair bir belirsizlik olduğuna işaret ediyor. Radler, oksitlenmiş yağlar, vücutta iltihaplanmayı tetikleyebilir, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri riskini artırabilir diyor.

George Washington Üniversitesi'nden Leigh Frame ise balık yağı takviyelerinin saklanma koşullarının, ürünün oksitlenme olasılığı üzerinde belirleyici olduğuna dikkat çekiyor. Sıcak koşullarda saklanan takviyeler, daha çabuk kokuşabilir. Frame, tüketicilere, takviye alımlarında güvenilir kaynakları tercih etmeleri ve ürünleri çevrimiçi satın alırken saygın ve üçüncü taraf testlerinden geçmiş üreticileri seçmeleri konusunda uyarıyor.