Sağlık

Mutluluğu artırmanın formülü!

Pozitif bakış açısının getirdiği mutluluğu bazı hormonlar, besinler ile artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Mutluluk veren hormonlar nedir? Serotonin Nedir?

Pozitif bir bakış açısı hayatınızın birçok alanında daha mutlu olmanızı, bunun berberinde de hayatınızda başarılı olmanızı sağlar. ‘Hayat algınız kadardır.’ sözünü duymuşsunuzdur. Bu algıyı değiştirmek, geliştirmek, pozitif bir hale getirmek de sizin elinizde. 

SEROTONİN NEDİR?

Serotonin, vücudunuzdaki sinir hücreleri arasındaki sinyalleri taşımak için bir nörotransmitter  olarak işlev gören doğal olarak oluşan bir madde. Beyinde serotonin ruh hali düzenlemesine ve hafızaya yardımcı olur.

GÖREVLERİ NELERDİR?

Serotonin uyku, kemik sağlığı ve kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra serotoninin, ruh halini düzenlemekten gıdaları sindirmeye kadar birçok vücut fonksiyonunda rol oynadığı biliniyor. 

RUH HALİ

Serotoninin beyindeki etkileri vücuttaki “oynadığı rol” olarak düşünülebilir. Ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olduğu için serotonin genellikle vücudun doğal "iyi hissetme" kimyasalları olarak adlandırılır. 

SİNDİRİM

Serotonin normal bağırsak fonksiyonuna katkıda bulunur ve ne zaman dolu olduğunuzu bilmenize yardımcı olmak için yemek yerken iştahınızı azaltır. Nörotransmitter ayrıca bağırsakta koruyucu bir rol oynar.

UYKU

Serotoninin uykudaki rolünün etkisi araştırmacılar tarafından araştırıldı ve ne zaman, ne kadar iyi uyuduğunuzu etkilediği düşünülüyor. Serotonin bu görevleri tek başına düzenlemez; dopamin gibi diğer nörotransmitterler de önemli bir rol oynar. Beyninizin uykuya dalmasını kontrol eden, uyku düzeninizi düzenleyen ve sizi uyandıran belirli bölümleri vardır. Beyninizin uykuyu düzenlemekten sorumlu kısımlarında serotonin reseptörleri bulunur.

ARTIRMANIN DOĞAL YOLLARI

Yediğiniz yiyeceklerden ne kadar güneş ışığına sahip olduğunuza kadar her şey vücudunuzun ne kadar serotonine sahip olduğunu ve onu ne kadar etkili kullanabileceğini etkileyebilir. Muz, fasulye, nohut, böbrek, yumurtalar, probiyotik / fermente gıdalar, ıspanak, lahana...

GÜN IŞIĞI

Düzenli olarak güneşe çıkmazsanız serotonin seviyeniz düşebilir. Hazır yaz mevsimindeyken gün ışığından bol bol faydalanın. (Tabii tedbiri elden bırakmadan)

EGZERSİZ YAPMAK

Düzenli fiziksel aktivitenin serotonin seviyelerini artırdığı araştırmalarla kanıtlandı.

Yeni iş arayanlar nelere dikkat etmeli?İş değiştirmek üzere aramalara başlamadan önce bu tavsiyelere mutlaka göz atın.