Meme kanserine karşı yeni buluş: Elektronik sütyen
Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab'deki ekibiyle birlikte, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa imza attı. Dr. Dağdeviren, "elektronik sütyenle her yıl 11 milyon kadının hayatı değişebilir" dedi.
Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, MIT
(Massachusetts Institute of Technology) Media Lab'deki ekibiyle
birlikte, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa
imza attı.
Giyilebilir ultrason tarama cihazı, sütyen içine takılarak
kadınların kolayca ve sık sık tarama yapıp, olası kanser vakalarını
erken teşhis etmesine olanak sağlıyor. 6 yıldır üzerinde çalışılan
cihazın insan deneyleri yapıldı ve cihaz ABD'de patent aldı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre meme kanseri en sık görülen kanser türü ve sadece 2020'de 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi kondu, 685 bin kadın hayatını kaybetti.
Çalışmalarını ABD'de sürdüren Dağdeviren, henüz 30 yaşına gelmeden icat ettiği giyilebilir kalp pili ile ismini tüm dünyaya duyurmuştu.
6,5 yıldır üzerinde çalışılan bir proje
Elektronik sütyen projesi yaklaşık 6,5 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. MIT Media Lab'de vücutla uyumlu elektronik aletle üretiyoruz ekip olarak. Bu son proje, kadınları yakından ilgilendiren meme kanserini erken teşhis edebilmek için yapılmış bir cihaz.
Dağdeviren çığır açan buluşunu BBC Türkçe’ye şu açıklamalarda bulundu:
“Şu an ilk prototipini bitirdik, insan deneylerini yaptık ve aynı zamanda patentini geçtiğimiz hafta aldık. Bundan sonraki aşamada bu teknolojinin sadece laboratuvarda kalmasını istemiyoruz. Aynı zamanda gerçek hayata geçebilsin ve yüzlerce, binlerce, milyonlarca kadın kullanabilsin istiyoruz.
Yaptığımız hesaplamalara göre (bu arada çok tevazuyla yapılmış bir hesaplama, daha da büyük sayılara da gidebilir) yılda 11 milyon kadının hayatını değiştirebilecek bir proje.
Şimdi son hızla diğer çalışmalara devam ediyoruz. Aleti daha küçülteceğiz, daha portatif hale getireceğiz.”