Sağlık

Laboratuvar yapımı insan ve hayvan hibridleri oluşturulmaya başlandı!

Bilim insanları, insan kök hücrelerini makak embriyolarına enjekte ederek yarı insan yarı maymun melezleri oluşturmayı başardılar. Bu, organ nakli için uygun insan organları yetiştirmek gibi yeni tıbbi gelişmelere olanak sağlayabilir.

İnsan-Hayvan Hibridleri Gelecekte Organ Konusundaki Sıkıntıları Yok Edebilir Mi?

Bu ayın başlarında bilim insanları, insan kök hücrelerini altı günlük makak embriyolarına enjekte ederek başarılı bir şekilde yarı insan yarı maymun melezleri oluşturduklarını duyurdular. Cell dergisinde yayınlanan çalışmaya göre deney, “kimera” olarak da adlandırılan melezler yaratmaya yönelik geçmiş girişimlere kıyasla şaşırtıcı derecede başarılı oldu. Bilimsel keşiflerin kümülatif faydalarının yanı sıra, kimera mühendisliği, diğer türlerde nakil için uygun insan organları yetiştirmek gibi yeni tıbbi gelişmelere olanak sağlayabilir.
 
Ancak The Wall Street Journal'ın haberine göre biyoetikçiler, ortaya çıkan organizmalar için bunun ne anlama geldiğini anlamadan önce bu tür araştırmalara devam etme konusunda endişeli. Duke Üniversitesi'nden biyoetikçi Nita Farahany WSJ'ye yaptığı açıklamada, "Bu deneyde pek çok ilerleme kaydedildi. Kamuoyunu ilgilendiren ve bilimsel açıdan kayda değer büyük bir adım atıldı. Fakat sorumlu ve dikkatli bir şekilde ilerlemeye rehberlik edecek doğru yolun ne olduğunu bulmamız gerekiyor."


 
Adil olmak gerekirse, kimeraların arkasındaki bilim insanları aslında yeni organizmalar yaratmıyor. Embriyolar sadece 19 gün hayatta kalıyor ve ekibin uzun vadede canlı yaratıklar üretme gibi bir planı yok. Kimera araştırmalarının en umut verici yönlerinin biyomedikal araştırma veya ihtiyacı olan insanlar için organ yetiştirme beklentileri olduğu düşünüldüğünde kimse sömürmek için yeni canlılar yaratmak istemiyor ve etik olarak bunun yanlış olduğu savunuluyor.
 
Ancak WSJ'nin belirttiğine göre, çalışma aslında hibrit teknolojiyle ilgili yeni sorunları ortaya çıkardı ve bu da deneylerin henüz tam olarak hazır olmadığını gösteriyor. Örneğin bilim insanları insan kök hücrelerinin ne tür hücrelere dönüşeceğini kontrol edemedikleri için şimdilik organ yetiştirip bunları hasat edemiyorlar. Case Western Reserve Üniversitesi'nden biyoetikçi Insoo Hyun WSJ'ye verdiği demeçte "Teorik kaygılara yol açan da bu" diyor ve ekliyor: "Kontrolsüz bir şekilde insan hücrelerinin karışmasına yol açarak beyinde, kalpte ya da baştan ayağa tüm vücutta insan hücrelerinin gelişmesine neden olma ihtimali var."
 
İçeriğimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz, bu konuda sizin de fikirlerinizi yorumlarda bekliyoruz. Daha fazla gündemden haberler için bizi takipte kalın!