Sağlık

Kreatin (Creatine) nasıl kullanılır?

Kreatin; genellikle düzenli spor yapanların, ağırlık çalışanların vücut gelişimi için tercih ettiği ürünlerden biridir. Peki, kreatin nasıl kullanılır? Kreatin ne ile tüketilmelidir? Kreatin zararlı mıdır? İşte kreatin ile ilgili tüm detaylar…

Kreatin Nedir?

Vücutta doğal olarak üretilen ve çok az miktarda besinlerde bulunan amino asite kreatin adı verilir. Kreatin karaciğer tarafından üretilir ve kaslarda bulunur. Vücuda enerji sağlar.

Kreatin, kas metabolizmasında üretilen kimyasal bir atık molekülüdür. Erkeklerin iskelet sistemleri büyük olduğu için, kadınlara oranla vücutlarında daha çok kreatin bulunur. Kas çokluğu kreatin değerinde etkilidir. Kreatin değerini,  kullanılan ilaçlar, vücut yapısı, hareket oranı belirler. Böbreklerden süzülerek idrar yoluyla vücuttan atılır.

Kandaki kreatin seviyesi kat kütlesine ve böbrek fonksiyonuna bağlıdır. Bir erkekte yaklaşık olarak 06- 1,2 miligram kreatin bulunurken, kadınlarda bu oran 0,5-1,1 miligramdır.

Genellikle spor yapanlar, ağırlık çalışanlar performans artırmak, güçlenmek ve enerji sağlamak için kreatin kullanırlar.

Kreatin Ne İşe Yarar?

  • Kas hücrelerine giden sinyali artırarak, vücut gelişiminde büyük rol oynar.
  • Kas yaralanmalarında daha hızlı iyileşme sağlar.
  • Beyin sağlığında olumlu etkiye sahiptir. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda kullanılması tavsiye edilmiştir.
  • Düzenli kullanımı, karaciğer yağlanmasını önler.
  • Yaşlılarda kas fonksiyonunu artırarak, yaşam kalitesini artırır.

Kreatin Takviyesinin aşağıda saydıklarımıza da yararı olduğu görülmüştür:

  1. Kuvvet Antrenmanı: Kreatin kas gücünü artırır. Kreatin alan biri, normalden biraz daha ağır, ya da daha fazla ağırlık kaldırabilir. Sporcuların kreatin almasının en önemli nedeni budur.
  2. Dayanıklılık: Spor ya da egzersiz yaparken dayanıklılığı artırır. Koşuyla uğraşan birinin daha uzun süre koşmasını sağlayabilir.
  3.  İyileşme: Kas ağrısını, iltihabı daha kısa sürede geçirir. Spor sonrası yorgunluğunun etkisini azaltır.

Kreatin Nasıl İçilir?

Düzenli spor yapan ve ağırlık çalışanların genellikle tercih ettiği kreatinin, günde ortalama 3-5 gram içilmesi yeterlidir. Kreatin spordan önce, spordan sonra herhangi bir zamanda tüketilebilir. Bol suyla tüketilmesi önerilmektedir. Tercihe göre, meyve suyu ile de tüketilebilmektedir.

Kreatin Süt İle İçilir mi?

Araştırmalara göre, kreatin protein ve karbonhidratla birlikte almak, daha verimli sonuçlar doğurmaktadır. Süt protein grubunda olduğu için yağsız süt ile tüketmek doğru olacaktır.

Kreatin Her Gün İçilir mi?

Sporu hayat standartı haline getirmiş, düzenli olarak spor yapanların daha çok verim alabilmesi için her gün kreatin içmesi önerilmektedir.  Eğer 2-3 haftalık bir süre spora ara verilirse, kreatin bırakılabilir. Bir araştırmaya göre, kreatin bırakıldıktan 1 hafta sonra bile vücutta yer almakta, bir süre etkisini devam ettirmektedir.

Kreatinin faydaları olduğu gibi yan etkileri ve kişiden kişiye göre zararları da vardır. Doktor ve uzman kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.

 Kreatin (Creatin) Zararlı mıdır?

Dozu ayarlanmadığında ya da düzensiz kullanıldığında kreatinin de diğer her şey gibi zararı vardır. Kreatin uzman ve doktor kontörlünde kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce, gerekli testler yapılmalıdır.

Kreatin tüketirken su içmek oldukça önemlidir. Kreatin, vücutta su tuttuğu için yeteri kadar su içildiğinden emin olunmalıdır.

Kreatin düzensiz ya da aşırı kullanıldığında ve kişinin hastalık durumlarında olası yan etkileri vardır. Bu yan etkiler; Ateş, mide bulantısı, saç dökülmesi, kas krampı, kilo almak, dehidrasyon, baş dönmesi olarak sıralanabilir. Bu yan etkiler, kişinin sağlık durumu, vücut işlevlerine de bağlıdır.