Koronavirüs Döneminde Çalışma Düzeni
İş yerlerinde Covid-19 pandemisine karşı hangi hijyen ve sosyal mesafe önlemleri alınıyor? Çalışanlar hangi endişeleri taşıyor?
Koronavirüs pandemisi nedeniyle aylarca evden çalışmak zorunda
kalan iş dünyası ofise dönüşün ikinci ayını tamamlarken, Avansas iş
yerinde normalleşmeye yönelik yeni araştırmasının bulgularını
yayımladı. Araştırmaya göre mayıs ayına kıyasla iş yerlerine dönüş
yüzde 30 artarak, yüzde 80’e ulaştı. Yeni dönemde iş yerlerinde
oturma düzeni kökten değişti. Her 100 iş yerinden 65’i bulaşma
riskini en aza indirmek için oturma düzenini yeniden tasarladı.
Ofislerde hijyen önlemlerine tam ya da kısmen uyum gösterme oranı
yüzde 88’e ulaşırken, küçük ölçekli iş yerinde çalışan 100 kişiden
72’si yakınlarına virüs bulaştırmaktan korktuğunu dile getirdi.
Geçen 5 aylık dönemde hijyen önlemlerine tam uyum gösterenlerin
sayısı ise yüzde 9 artarak yüzde 50’ye ulaştı. Araştırmaya katılan
iş yerlerinin yüzde 37’si ise önlemleri kısmen dikkate aldıklarını
dile getirdi.
Oturma Düzeni
Koronavirüs pandemisi, çalışma saatlerinden düzene yeni kararların alınmasına neden oldu. Eylül ayında yüzde 80’e ulaşan iş gücünde oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yeniden tasarlandı. Araştırma sonuçlarına göre, büyük ölçekli firmaların yüzde 65’i yeni oturma düzenine geçti. Küçük ölçekli firmalarda ise bu oran yüzde 51 olarak ölçümlendi. Mayıs ayında başlayan ve iş dünyası tarafından yoğun olarak kullanılan dönüşümlü çalışma modeli, hayatımızda olmaya devam edecek. Her 10 kişiden 8’i 2021 yılı sonuna kadar dönüşümlü çalışma modelinin esnemeden devam edeceğini belirtti.
Çalışanlar Endişeli
İş yerlerinde Covid-19 pandemisine karşı hijyen ve sosyal mesafe önlemleri alınsa da araştırma sonuçları çalışanların virüsü yakınlarına bulaştırma konusunda endişeli olduğunu ortaya koydu. Sonuçlara göre; önlemlerin daha bireysel alındığı küçük ölçekli iş yerlerinde çalışanlarda bu endişe yüzde 72 oranında seyrederken kurumsal boyutta önlem alabilen büyük ölçekli firmalarda bu oran yüzde 61.
Koronavirüsün ülkemizdeki yayılım oranının artmasıyla çalışanların hijyen kuralları konusunda bilinçlendirme çalışmaları tekrar gözden geçirildi. Çalışanların yüzde 85’i çalıştıkları iş yerinde spesifik olarak hijyen kurallarına uyum konusunda bilgilendirildiklerini belitti. Bu oran, küçük ölçekli firmalarda yüzde 80 oranında kalırken büyük ölçekli firmalarda yüzde 93’e ulaştı. İş yerlerinin yüzde 60’ı ise alınan hijyen önlemlerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini öngörüyor.
İş yerlerinin yeni normalleşme ile hijyen ürünlerini e-ticaret üzerinden satın alma oranın arttığını belirten Avansas Genel Müdürü Sedat Anak; “Araştırmamızın sonuçları gösteriyor ki; iş yerlerinin ortalama yüzde 55’i maske, eldiven, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ihtiyaçlarını e-ticaret üzerinden satın alıyor. İşyerinin alışveriş yeri Avansas olarak bizim de Mart ayı itibarıyla temizlik ve gıda kategorilerindeki satışlarımızda yüzde 70’in üzerinde bir artış görüldü. Pandemi ile toplumda oluşan bu ihtiyacı ilk günden öngörerek ürün gamımızı ve teslimat ağımızı genişlettik ve müşterilerimiz ihtiyaçlarını, dağıtım ağımızın hijyenik şartlara uygunluğundan emin olarak kendi araç ve personelimizle 1 iş gününde teslim ettik. Bu dönemde “çalışılan her yer işyeridir” prensibi ile yola çıktık ve sadece iş yerlerine değil evlere de teslimat gerçekleştirerek müşterilerimizin ihtiyaçlarını yüzde 99’un üstünde bir teslimat performansı oranı ile karşıladık” dedi.