Sağlık

Konuşamayan hastalara yeni umut: Bu beyin implantları sayesinde düşünerek iletişim kurabilecekler

Tıp teknolojilerindeki ilerlemeler hız kesmeden devam ediyor. Yeni geliştirilen beyin implantları sayesinde artık konuşma yeteneği olmayan veya konuşma bozukluğu yaşayan hastalar için iletişim kurmak mümkün hale geliyor.

Duke Üniversitesi'nde sinir bilimcileri, beyin cerrahları ve mühendislerden oluşan bir ekip, kişinin beyin sinyallerini konuşmaya çevirebilen bir konuşma protezi geliştirdi. Bu teknoloji özellikle sinir sistemi sorunları nedeniyle konuşma güçlüğü çeken veya konuşma yeteneğini kaybetmiş hastalar için tasarlandı ve iletişim sorunlarına çözüm sunuyor.

ABD'deki Duke Üniversitesi'nin nöroloji profesörü ve ekip lideri olan Prof. Dr. Gregory Cogan, konuyla ilgili olarak,  “ALS (amyotrofik lateral skleroz) veya kilitli kalma sendromu gibi konuşma yeteneklerini zayıflatabilen, zayıflatıcı motor bozukluklardan müzdarip birçok hasta var. Bu sebeple bu buluş bir devrim niteliğinde” açıklamasında bulundu. 

Posta pulu kadar küçük implant

İmplant, aslında bir posta pulu kadar küçük bir cihaz. Aynı üniversiteden Prof. Dr. Jonathan Vivent, projenin implantların üretiminden sorumlu kişi. Vivent, 256 mikroskobik beyin sensörünü tıbbi kullanıma uygun esnek bir plastik parçaya yerleştirdi, bu parça ise posta pulu büyüklüğünde. Ardından dört beyin ameliyatı geçirmiş hasta üzerinde hızlı bir test yapıldı.

Sonuçlar oldukça başarılıydı. Beyindeki nöronlar aracılığıyla iletilen konuşma sinyallerini bahsedilen sensörler yakalayıp çözümleyerek ayrı bir bilgisayara aktarıyor ve sesli olarak okutuyor. Bu sayede implant sahibi kişi, hiç konuşmadan düşünerek iletişim kurabilme yetisine sahip oluyor.