Sağlık

Kanser hastalarına yeni umut: Ölüm riskini yüzde 45 azaltıyor

Tedavi edici ‘Tedopi’ adlı akciğer kanseri aşısının denemelerde hastalarda ölüm riskini yüzde 45 azalttığı tespit edildi. İşte araştırmanın detayları...

Türkiye asıllı Prof. Uğur Şahin’in CEO’su ve kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, akciğer kanserine karşı bir ilaçta ilerleme kaydettiğini ve ilacın katılımcıların yaklaşık yüzde 30’unda kanser tümörlerini küçülttüğünü duyurmuştu.

Kanser ilaçlarına ilişkin çalışmalar sürerken diğer yandan da aşı geliştirmek için bilimsel araştırmalar devam ediyor. Fransa merkezli biyoteknoloji şirketi OSE Immunotherapeutics bu şirketlerden biri...

Ölüm riskini azaltıyor

OSE Immunotherapeutics geliştirdiği “Tedopi” adlı terapötik (tedavi edici) aşının faz 3 klinik çalışmasında, en sık görülen akciğer kanseri türü olan KHUDAK da (küçük hücreli dışı akciğer kanseri) ölüm riskini yüzde 41 azalttığını açıkladı.

“Annals of Oncology” adlı tıp dergisinde yayınlanan faz 3 verileri, immünoterapiyi aktive eden T hücreli epitop kanseri aşısının, küçük hücreli dışı kanserinde genel hayatta kalımı kemoterapiye kıyasla önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi. Verilere göre, hastaların 1 yıllık genel hayatta kalma oranı Tedopi ile yüzde 44.4 iken kemoterapi ile bu oran yüzde 27.5 idi. Tedopi, standart tedavideki 7.5 aya kıyasla 11.1 aylık genel hayatta kalım süresi sundu. Hastalığın ilerlemesi sonrası hayatta kalma süresinin ise Tedopi uygulanan kişilerde 7.7 ay, kemoterapi içinse 4.6 ay olduğu belirtildi.

Çalışmanın baş araştırmacısı olan Fransa’daki Gustave Roussy Enstitüsü Klinik Araştırma Direktörü Profesör Benjamin Besse, “Tedopi, üçüncü seviyede ilerlemiş ve metastatik KHDAK kanser hastalarında yapılan randomize bir faz 3 çalışmasında hayatta kalma konusunda pozitif sonuçlar gösteren ilk kanser aşısı” ifadelerini kullandı.

Doğrulayıcı Faz 3 denemesi 2024’te

OSE Immunotherapeutics İcra Kurulu Başkanı Nicolas Poirier ise “Tedopi, klinik çalışmadaki en gelişmiş terapötik kanser aşısı. Özellikle anti-tümör bağışıklık tepkilerini yeniden aktive edildiğini gösteren sonuçlarımızın klinik değeri, kontrol noktası inhibitörlerinden bağışıklık kaçışı gösteren hastalarda özellikle ilginç” dedi.

Poirier, doğrulayıcı faz 3 denemesinin ise 2024’ün başında başlayacağını söyledi. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü yer alıyor. Bu gönüllülerden elde edilen veriler değerlendirilerek toplumda kullanım kararı ve ruhsat veriliyor.