İnsan Ömrü Uzuyor
Bilim insanlarının yürüttüğü son araştırmalara göre 2050’ye kadar insan ömrü tüm dünyada 5 sene civarında artacak.
Bilim insanlarına göre 2050’ye kadar insan ömrü tüm dünyada 5
sene civarında artacak.
204 ülkedeki risk faktörlerini inceleyerek gerçekleştirilen 2021
Küresel Hastalık Yükü Çalışması’nı temel alan bu yeni araştırmaya
göre kadınların yaşam süresi 76,2 seneden 80,5’e, erkeklerinkiyse
71,1’den 76 yıla artacak.
Hakemli ve türünün en yüksek etkili İngiliz akademik tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan bu araştırmanın yazarlarından Dr. Chris Murray, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Beklenen yaşam süresindeki genel artışa ek olarak yaşam süresi eşitsizliğinin coğrafyalar arasında azalacağını tespit ettik. Bu, en yüksek ve en düşük gelirli bölgeler arasındaki sağlık eşitsizlikleri devam etse de aradaki farkın kapandığına işaret ederken en büyük artış Sahra Altı Afrika'da bekleniyor.”
Ortalama yaşam sürelerinde gözlemlenecek bu artışın en büyük sebebi kuşkusuz kardiyovasküler hastalıklar, COVID ve diğer ölümcül bulaşıcı hastalıkları önlemede kaydedilen ilerlemeler.
Bununla birlikte 2000'den bu yana yüksek tansiyon ve kan şekeri gibi metabolik risk faktörleriyle ilişkili hastalık veya erken ölüm nedeniyle kaybedilen toplam yıl sayısının %49,4 oranında artması, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ve bunlara bağlı risk faktörlerinin, gelecek neslin hastalık yükü üzerinde en büyük etkiyi yaratacağını ortaya koyuyor.
Araştırma sonuçları gösteriyor ki küresel ölçekteki sağlıklı yaşam süresi 2050'ye kadar 64,8 yıldan 67,4'e çıkacak. Sadece 2,6'lık bu artış, beklenen yaşam süresinin neredeyse yarısına denk geliyor.
Dr. Murray içinde bulunduğumuz bu durumu davranış ve yaşam tarzına bağlı etkenler başta olmak üzere, metabolik ve beslenmeyle ilgili artan risk faktörlerinin önüne geçerek küresel sağlığın geleceğini etkilemek adına paha biçilemez bir fırsat olarak görmemiz gerektiğini belirtiyor.