Hayat kurtaran teknik! Heimlich manevrası
Heimlich manevrası solunum yoluna kaçan cisimlerin çıkarılmasında etkili bir yöntem. Çoğu zaman çocukların boğulma tehlikesi geçirdiği anlarda Heimlich manevrası yapılarak hayat kurtaran adımlar atmak mümkün.
Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl
yapılır? Heimlich ne anlama geliyor?
Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler, büyüklüğüne, şekline,
çocuğun yaşına göre kısmi tıkanma ile öksürme, nefes darlığı,
hırıltı ve tam tıkanma ile morarma ve ani solunum durması gibi
hayati sonuçlara yol açabilir.
Bu gibi duruma tanık olunduğunuzda bebek veya çocuğun ağız içi kontrol edilip cisim görülüyorsa serçe parmakla çıkartılmaya çalışılmalı. Çocuk nefes alabiliyorsa sakince derin öksürüklere izin verilmeli. Solunum durması söz konusuysa Heimlich manevrası ile yabancı cisim çıkarılmaya çalışılmalı.
KİM TARAFINDAN BULUNDU?
Almancada Heimlich 'gizli' anlamına geliyor. Boğulma tedavisinde kullanılan bir ilk yardım prosedürü. Hasta, havayı dışarı atmak için diyaframını sıkarak arkadan kaldırılır ve böylece nefes borusundaki bir tıkanıklık giderilir.
Boğulma tehlikesi geçiren birinin boğazından yabancı bir cismi çıkarmak için ABD'li cerrah Henry J. Heimlich tarafından tasarlanan bir acil durum prosedürüdür. Adını profesörün soyadından alır.
NASIL UYGULANIYOR?
Müdahaleyi yapacak kişi, boğulma tehlikesi geçiren kişiyi arkasına geçer. Bir eli yumruk haline getirir. Bu el kişinin göbek ile kaburgaları arasındaki bölgenin orta noktasına yerleştirilir. Diğer el de yumruk yapılan el kavranıp yukarıya ve içeriye doğru baskı uygulayacak şekilde manevra yapılır. Bu işlem 5-6 defa tekrar edilir.
Heimlich manevrasını kimse olmadığı durumda kendi kendinize de uygulayabilirsiniz. Bunun için bir sandalyenin arka tarafında geçilir. Sandalyenin sırtlık kısmını Heimlich manevrası yapılması gereken bölgeye bastırarak basınç uygulanır.