Sağlık

Hafta sonu spor yaparken dikkat! Bu hatalardan kaçının

Sağlıklı yaşama adım atayım derken aman sağlığınızdan olmayın! Uzmanlar özellikle sosyal medyadaki zor hareketleri yapmaya kalkmanın fıtıkla sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. Hafta sonuna sporla giriş yapmayı planlayanlar bu 8 hatadan mutlaka kaçınmalı...

Bilinçsizce yapılan sporlar fayda yerine zarar verebiliyor. Örneğin kas kramplarından burkulmalara, menisküs yırtıklarından bağ kopmalarına, kemik kırıklarından bel ve boyun fıtığına kadar geniş yelpazede sorunlara neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, spora yeni başladığınızda sağlığınızdan olmamanız için kaçınmanız gereken 8 önemli hatayı anlattı.

Önce sağlık kontrolü

Spor aktivitesine başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmeli ve vücudunuzun spora uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Özellikle kalp ve damar, tansiyon ile ciddi obezite hastalarının yanı sıra omurga ve eklem problemleri yaşamış olan kişiler kesinlikle doktor onayı almadan spora başlamamalı. Aksi halde ani tansiyon yükselmesi, kalp krizi, omurga sorunlarının tetiklenmesi veya spora bağlı kas eklem rahatsızlıkları yaşanabiliyor.

Egzersiz programını kendi kendine belirlemek!

Daha önce spor deneyiminiz yoksa ya da uzun süredir hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, egzersiz programının seçimini ve planlamasını mutlaka bir spor hocasıyla birlikte yapın. Vücut yapınız ile egzersiz kapasitenize göre ayarlanmış olan, yani ‘size özel’ bir antrenman programı vücudunuza aşırı yüklenmenizi, dolayısıyla spor yaralanmaları veya kardiyak sorunların oluşumunu önleyecektir.

15 dakika ısının!

Her spor aktivitesine veya egzersiz programına başlamadan önce en az 15 dakika ısınma egzersizleri yapmak kasların ve tendonların spora hazır duruma gelmelerinde büyük önem taşıyor. Zira ısınmadan yapılan egzersiz sonrasında kas ile tendon yaralanmaları, eklemlerde burkulma ve zedelenmeler gibi sorunların oluşma riski çok yükseliyor.

Aşırı yüklenmeyin

Kısa sürede fit bir vücuda kavuşmak için egzersizleri abartmak ve zorluk derecelerini artırmak, sakatlığa neden olabiliyor. Başlangıçta en az üç ay süreyle haftada üç antrenmandan fazla yapılması ya da her gün spor yapılması doğru değildir. Vücudumuzdaki kaslara spor sonrası toparlanmaları için süre tanımalıyız.

10 dakika esneyin!

Egzersizleri tamamladıktan hemen sonra esneme hareketlerini ihmal etmeyin. Artmış olan beden ısınızı esneme hareketleriyle yavaşça soğutarak, kalp atışlarınızın ve nefes sıklığınızın yavaş yavaş düşmesini, kan basıncınızın normale dönmesini sağlayın. Bunun için her egzersiz bitiminde 10 dakikanızı esneme hareketlerine ayırın.

Fazla ara vermeyin

Egzersiz programlarına bir haftadan fazla ara vermek aldığımız yolu başa döndürüyor. Üst üste antrenmana gidemezseniz, kesinlikle kaldığınız yerden devam edemezsiniz.

Evde spor yaparken de ayakkabı giyin!

Aynı spor ayakkabısıyla her sporu yapmaya çalışmak burkulma düşme kas krampları ve tendon zedelenmeleri gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Evde yaptığınız egzersizlerde de yine spor ayakkabısı giymeniz, dizinize ve ayak bileğinize binen yükü eşit dağıtmada, dengeyi korumada ve kaymaları önlemede önem taşıyor.

İnternette yer alan egzersizleri denemek!

Daha önce spor deneyiminiz yoksa internetten gördüğünüz egzersizleri yapmayın. Sosyal medyadan gördüğünüz hareketleri uygulamaya çalışırken, açı ve duruşunuzu doğru ayarlayamazsanız, bel ile boyun fıtıkları tetiklenebilir, diz, omuz veya kalça eklemlerinde zedelenmeler oluşabilir. Herhangi bir hareketi yaparken ağrı oluşuyorsa hemen durmalısınız.

Evde spor yaparak formda kalmak: 10 etkili egzersizle sağlıklı bir yaşam tarzıEvde spor yaparak sağlıklı yaşama yönelin. Bu 10 etkili egzersizle yaşam kalitenizi artırın ve fiziksel dayanıklılığı geliştirin. İçeriği paylaşarak arkadaşlarınızı ve ailenizi de sağlıklı yaşama teşvik edin!