Egzersiz yapmak diyabeti nasıl etkiler?
Egzersiz yapmanın bir çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, tip 1 diyabet hastalarının da gün içerisinde sık sık ve kısa süreli egzersiz yapmasının tedavi süreçlerine fayda sağlayabileceği ortaya çıktı. İşte araştırmanın detayları...
BBC'nin haberine göre, İngiltere Diyabet Derneğinin düzenlendiği
konferansta söz konusu araştırmanın sonuçları paylaşıldı.
Araştırmada, tip 1 diyabet hastası olan 32 yetişkinin, farklı
koşullar altındaki durumları gözlemlendi. Söz konusu kişilerden ilk
seansta 7 saat boyunca oturması, ikinci seansta ise her 30 dakikada
bir düşük yoğunlukta üçer dakikalık yürüyüş yapmaları istendi.
Her iki seansta da hastaların kan şekerlerinin 48 saat boyunca takip edildiği ve tüm hastaların 7 saat içerisinde benzer yemekler yediği araştırmada, aynı zamanda insülin tedavilerinde de herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi. Bu kapsamda, araştırmada, tüm gün hareketsiz kalmaya kıyasla gün içinde kısa ve sık sık yürüyüş molaları vermenin, hastaların kan şekeri seviyesini düşürdüğü tespit edildi.
Yapılan aktivite kan şekerini etkiliyor
Sunderland Üniversitesinden baş araştırmacı Dr. Matthew Campbell, düşük yoğunlukta yapılan herhangi bir aktivitenin kan şekerine bu kadar fazla etki etmesine şaşırdığını söyledi.
Campbell, tip 1 diyabetli hastaların sık ve kısa süreli fiziksel egzersiz yapmasının daha düzenli bir spor programı için bir adım olabileceğini ifade etti.
Tip 1 diyabetin, pankreasın insülin üretiminin durması ya da yavaşlaması sonucu geliştiği belirtiliyor.
Diyabet nedir?
Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus, genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı türevleri bulunan diyabet hastalığı, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasındadır.