Sağlık

Diyabetli bireylere beslenme önerileri: Nelere dikkat edilmeli?

Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Balcı, ​​​​​​​diyabetli sayısındaki artışının en önemli nedeninin obezite ve beslenme sorunu olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" ile ilgili Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı'nın görüşlerine yer verildi. Balcı, Türkiye'de tip 1 diyabetli sayısının yaklaşık 100 bin, tip 2 diyabetli sayısının ise yaklaşık 9 milyon olduğunu belirtti.

Balcı, aynı zamanda diyabeti olduğunu bilmeyen yaklaşık 3 milyon kişinin varlığına dikkat çekerek, prediyabetin ise erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını etkilediğini ifade etti.

Diyabetli hastalar nasıl beslenmeli?

Diyabet vakasındaki artışın temel nedenlerine de değinen Prof. Dr. Balcı, "Diyabet sıklığının artışının en büyük nedenlerinden biri obezite ve beslenme sorunlarıdır. Özellikle kadınlarda obezite oranı yüzde 40'ları aşmıştır ve bu nedenle tip 2 diyabet kadınlarda daha yaygındır. Diyabetli bireyler sağlıklı bir şekilde beslenmeli, en az bir saatlik hızlı tempolu yürüyüşü günde en az üç gün yapmalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı ve doktor kontrollerini aksatmamalıdır." şeklinde konuştu.

Grip aşısı tekrarlanmalı

Ayrıca, diyabetli bireylerde zatürre riskinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğuna dikkat çeken Balcı, bu nedenle aşılamanın önemli olduğunu vurgulayarak, diyabet hastalarına difteri, tetanos, suçiçeği, HPV, Hepatit B aşılarının uygulanabileceğini ve ayrıca grip aşısının yıllık olarak tekrarlanması gerektiğini belirtti.

Pnömokok (zatürre) aşıları hakkında bilgi veren Balcı, polisakkarit tip aşısının iki doz halinde, son dozunun 65 yaşın üzerinde uygulanması gerektiğini ve konjuge pnömokok aşısının ise yalnızca bir kez yapılması gerektiğini ifade etti. Balcı ayrıca, diyabetli kişilerde şeker kontrolünün zatürre üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve bu nedenle şeker kontrolünün düzenli olması gerektiğini açıkladı.

Prof. Dr. Balcı, aşıların diyabet hastalığının kontrolünü kolaylaştırdığını, ayrıca aşılarla yaşam süresinin uzatılabileceğini ve ileri hastalık sorunlarının aşılarla önlenebileceğine dikkat çekti.