Aile Hekiminden Alınan Raporlar Ücretli Olacak!
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifinde aile hekimlerin görevleri ve hastalar ile ilgili detaylar dikkatleri çekti. Ayrıntılar işte sizlerle…
Aile hekimlerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifin
detayları belli oldu. Kanun Teklifine göre, aile hekimlerinden
alınan bazı raporlar ücretli olacak. Ayrıca aile hekimine gitmeden
hastaneye gidilmesi durumunda katkı payı ödenecek.
Sağlık Sisteminde Yeni Dönem
Aile hekimlerinden alınan bazı raporların ücretli hale gelmesi
gündemde. Ehliyet gibi aile hekimlerinden alınan bazı raporlar da
ücretli hale getirileceği gündem konusu olurken, sağlıkta yeni bir
döneme işaret eden bu düzenleme ile ilgili açıklanan bilgiler şu
şekilde;
Kanun teklifinde aile hekimlerine yönelik düzenlemelerde yer alan bilgilere göre; Aile Hekimliği Kanunu'ndaki değişiklikle yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetlerin ücretsiz olacağı bilgisi dikkatleri çekerken Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada 40 saatten az olmamak kaydı ile bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirileceği bilgisine ulaşıldı.
Ayrıca bakanlıkça tarifeleri belirlenen hizmetlerden tahsil edilecek gelirlerin ise il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde bu amaçla açılacak olan hesaba yatırılacağı belirtildi. Söz konusu hesapta toplanan gelirlerin, sağlık hizmet sunumu için harcanma kriterleri, aile sağlığı merkezi giderlerinde kullanılması da dahil aile hekimine ve aile sağlığı çalışanına dağıtılabilecek miktarları, dağıtım ve harcamaya ilişkin diğer usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine bakanlıkça belirleneceği vurgulandı.