50 yaş altı kanser vakalarında büyük artış!
Kanser araştırmaları yayını yapan BMJ Oncology'de yer alan bir çalışmaya göre, 2019 yılında 50 yaşın altındakilerde görülen kanser vakası sayısı 3,26 milyona yükseldi. Bu durum, 1990 yılına göre vakalarda yüzde 79 artış yaşandığı anlamına geliyor.
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgilere göre, uzmanlar kanser
vakalarındaki artışı aşırı kilo, kırmızı et ve tuz tüketimindeki
yükseliş, alkol ve sigara kullanımı ve hareketsizlik gibi
faktörlere bağlıyor. Ayrıca kalıtsal faktörlerin de etkili
olabileceği düşünülüyor.
ABD, Çin ve Birleşik Krallık dahil farklı ülkelerden araştırmaya
katılan uzmanlar, bu yükselişten kesin bir sonuç çıkarmanın mümkün
olmadığını belirtiyor ve araştırmanın bu sürede dünyanın nüfusunun
yüzde 40 arttığı gerçeğini hesaba katmadığını ifade ediyor.
Yükselişte, vakaların eskiye göre daha iyi kayda geçirilmiş
olmasının payı olabileceği söyleniyor.
Araştırmaya göre 50 yaşın altındakilerde en sık görülen kanser türleri cilt, meme ve sindirim sistemini etkileyenler. 30 yılda en hızlı artışın görüldüğü kanser türleri erken evre nefes borusu ve prostat kanseri oldu, bu vakalarda sırasıyla yüzde 2,28 ve yüzde 2,23'lük artış gözlendi. Erken evre karaciğer kanseri vakaları sayıları yıllık yüzde 2,88 oranında düşüş gösterdi.
Kansere bağlı ölümlerin sayısı yüzde 25 arttı
204 ülkeden 29 tip kanser vakasına ait verilerin analizine dayanan çalışmaya göre kanserden kaynaklı ölümlerin sayısı yüzde 25 artarak 2019'da bir milyonu geçti. Meme kanserinden sonra en fazla ölüme sebep olan kanser türleri nefes borusu, akciğer, mide ve bağırsak kanserleri oldu. Ölümlerdeki en yüksek artış böbrek veya yumurtalık kanseri nedeniyle yaşandı.
Ancak bu sürede dünya nüfusunun yüzde 40 arttığı düşünüldüğünde sonuç ölüm oranlarının azaldığı anlamına da gelebilir. Araştırmacılar genç bireylerde vakaların tespit ve tanısının iyileştirilmesi ve vakalardaki artışın "tam anlaşılması" için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
50 yaş ve üstünde daha çok görülüyor
Londra Üniversitesi'nde Hücre Biyoloğu Prof. Dorothy Bennett, araştırmadan kesin sonuçlar çıkarmanın "mümkün olmadığı" konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Dünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kuruluşlarından Cancer Research UK, Birleşik Krallık'ta 18-49 yaş arasında kanser oranlarının arttığına dair bazı veriler elde ettiklerini söyledi.
Cancer Research UK'den Dr. Claire Knight, "Veriler ne kadar korkutucu görünse de kanser öncelikle ileri yaş hastalığıdır. Dünya genelinde yeni kanser teşhisi konan vakaların çoğunluğu 50 yaş ve üstündekiler" diye ekledi.