Özlem Denizmen

Davos’ta ne konuşuluyor? Özlem Denizmen yazdı

Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen Dünya Ekonomik Forumu'nu (WEF) Davos'ta takip eden Özlem Denizmen, ilk izlenimlerini 'Davos’ta ne konuşuluyor?' başlığıyla Posta Gazetesi'ndeki köşesinde yazdı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için İsviçre’nin güzel kasabası Davos’tayım. Bu yılki tema ‘Dönüm Noktasındaki Tarih; Hükümet Politikaları ve İş Dünyası Stratejileri’. İşte ilk izlenimlerim...

Pandemi nedeniyle iki yıldır ara verilen Dünya Ekonomik Forumu için tüm dünyadan, politikacılar, iş insanları ve uluslararası kurumların liderleri bu küçük kasabada buluşup birçok konuda fikirlerini paylaşıyor. 40 seneden fazla süredir ocak ayında olan bu toplantılar, ilk defa ilkbaharda yapılıyor. Herkes alışmış koca koca montları giyip yürümeye, hepimizde bir şaşkınlık…


YGL (Genç Küresel Lider) arkadaşlarım, liderlerin güçlerini iyilik için kullanmalarına yardımcı olan IMAGINE Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Valerie Keller ve yükselen ekonomilerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini desteklemek amacıyla kurulan New Development Bank Başkan Yardımcısı ve Mali İşler Müdürü (CFO) Leslie Maasdorp.

⇒ KRİPTO/BLOKZİNCİR

O kadar çok dünya insanı var ki sanki üç dünya birleşiyor gibi. Köklü büyük şirketler, teknoloji şirketleri ve yeni blokzincir büyük şirketler.

⇒ PATRONLAR

Ben herkesi biraz şaşkın gördüm. Şirketlerdeki karar verme mekanizmaları nasıl yürütülmeli? Örneğin ‘ofise dönüş’ konusu, herkes ‘siz ne yapıyorsunuz?’ diye birbirine soruyor.

⇒ SAHA ÇALIŞANLARI

Ortak bir çıkarım var: Sahadaki arkadaşların güçlendirilmesi! Çünkü dünyanın gidişatı ile ilgili gerçek veriye aslında onlar sahip. O yüzden tüm şirketler onları dinleyerek ilerlemeli.

⇒ MİLYARDERLER

‘Milyarderlerin bir araya gelip milyonerlere orta sınıfın halini anlattığı bir toplantı’ demişti bir kez JPMorgan Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon. Haksız değil. Benim onuncu gelişim, bu sefer biraz daha karma bir yapı gördüm.

Toplantılarda öne çıkan başlıklar şunlar:

◊ Ukrayna’nın yeniden inşası.
Enflasyon/borçluluk.
İklim değişikliği.
Gelecekteki pandemilere hazırlanmak.
İş dünyasının çevresel, sosyal ve kurumsal yönetime ilişkin sorunları.

DÜNYA İÇİN ORTAK HEDEF

Amacı ‘Dünyanın durumunu iyileştirmek’ olan WEF'in Kurucu Başkanı Klaus Schwab, konuşmasında küresel ekonominin geleceğinden büyük endişe duyduklarını söyledi ve dünya genelindeki yüksek enflasyona dikkati çekti. Pandemi, küresel gıda ve iklim krizi gibi sebeplerle küresel toparlanmanın zorlaştığını, Davos’ta tüm bu sorunların konuşulup ortak hedef ve çözümler bulmak Zgerektiğini söyledi.

İSTİFA DALGASI

PwC’nin yaptığı ’Küresel İş Gücünün Umutları ve Korkuları 2022’ araştırmasına göre, son yıllarda özellikle Avrupa ve Amerika’da başlayıp yaygınlaşan istifa dalgası devam edecek. Katılımcıların yaklaşık yüzde 35'i, bir yıl içinde işverenlerden zam istemeyi planladıklarını ve zam almazlarsa işten ayrılabileceklerini söylüyor. Her beş katılımcıdan biri de gelecek bir yıl içinde iş değiştirmek istiyor. Araştırmaya katılanlar arasında iş değiştirmeyi düşünenlerin başlıca sebepleri daha fazla maaş beklentisi ve işteki tatmini artırmak. Katılımcıların yüzde 71’i, maaş artışının kendilerini iş değiştirmeye sevk edeceğini, yüzde 69’u da daha iyi iş tatmini için işverenlerini değiştireceklerini söylüyor.

YENİ OLANAKLAR

PwC Başkanı Bob Moritz, anketle ilgili olarak “Çalışanlar işteki gelecekleri ve iş güvenliği konusunda kaygılı” dedi. Özellikle nitelikli işgücünün yoğun olduğu sektörlerde işinden memnun olmayıp yeni olanakları değerlendirmek ve iş değiştirmek isteyenlerin sayısının yüksek olması dikkat çekiyor. Araştırmaya göre aldığı maaştan memnun olan kadınların oranı erkeklere göre yüzde 7 daha az. Kadın çalışanlar, patronlarının kendilerini dinlemediğini düşünüyor. Z kuşağı denilen 18-25 yaş arası çalışanlarda iş tatmin düzeyinin, diğer kuşaklara göre daha az olduğu görülürken gençler teknolojinin işlerini ellerinden alacağı yönünde daha çok endişe duyuyor.

GELECEK PANDEMİLERE HAZIRLIK

İleride pandemi yaşanması durumunda ülkelerin, bireylerin benzer sorunlarla karşılaşmaması için buna ne kadar hazırlıklı olunduğu konusunda da etklinlikler oluyor. Bakanlar, yöneticiler ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde ’toplu eylemi hızlandıracak’ girişimlerin olması gündeme gelebilir.

 

Dünya petrol endüstrisinin önde gelen otoritelerinden, yazar Daniel Yergin’e petrol fiyatlarını sordum.

AYAKÜSTÜ SOHBETLER 

Bu yıl Davos’a 50 devlet lideri, 300 hükümet temsilcisi ve yaklaşık 2 bin 500 küresel iş dünyası yetkilisi katılıyor. POSTA Gazetesi için bu yazımı hazırlamadan kısa sürece önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ile sohbet ettim. Toplantılar sabah 7’de başlıyor ve herkes koşturma halinde. İlginizi çeken alanlardaki toplantıları WEF’in YouTube hesabından izleyebilirsiniz.

Mezun oldun, ya şimdi? Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Posta Gazetesi'ndeki köşesini gençlere ayırdı. Gençlere mezuniyet sonrası doğru adım atmalarını sağlayacak listeyi yazdı.