Elektrikli araçlara geçişte liderliği kim ele geçiriyor! İşte 2022 İcct raporu
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) “Küresel Otomobil Üreticileri Derecelendirmesi 2022: Elektrikli araçlara geçişe kim öncülük ediyor?” raporu, yenilenebilir enerji kullanımı ve yönetici ücretlerinin iklim hedefleriyle uyumu konularında şirketleri birbirlerine karşı sıralıyor.
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) “Küresel Otomobil
Üreticileri Derecelendirmesi 2022: Elektrikli araçlara geçişe kim
öncülük ediyor?” raporu, sektördeki en büyük CO2 kaynağı olan egzoz
emisyonlarını aşamalı olarak azaltma, üretim ve tedarik
zincirlerinde yenilenebilir enerji kullanımı ve yönetici
ücretlerinin iklim hedefleriyle uyumu konularında şirketleri
birbirlerine karşı sıralıyor.
ICCT, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Japonya, Kore Cumhuriyeti
ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere altı pazar için bağımsız
olarak veri topladı ve analiz etti. ICCT’nin derecelendirmesinde
analiz ettiği 20 üretici, bu altı pazardaki satışların yüze 89’unu
ve dünya genelindeki satışların yüzde 65’ini oluşturuyor.
Tesla ve BYD: Elektrikli araç sektörünün liderleri
Çalışmada öne çıkanlar şöyle:
Derecelendirme, tamamen elektrikli olan tek eski otomobil üreticisi BYD’nin, derecelendirmenin lideri Tesla’yı hızla yakaladığını gösteriyor.
Tesla en yüksek genel derecelendirmeyi kazandı. Ancak sadece sıfır emisyonlu araçlar (ZEV’ler) üreten tek büyük üretici olmasına rağmen, tüketicilere sunduğu ZEV modellerinin çeşitliliği gibi bazı ölçütlerde düşük performans gösteriyor.
Eski üreticilerin elektrikli araçlara geçişi: BMW ve Volkswagen öne çıkıyor
Eski otomobil üreticileri BMW ve Volkswagen, elektrikli araçlara geçiş konusunda ciddi olduklarını gösteriyorlar – bu yılki derecelendirmede yüksek puanlar aldılar.
ICCT’nin değerlendirmesi ayrıca, satışlarına göre dünyanın en büyük 20 üreticisi arasında altı otomobil üreticisinin rakiplerinin gerisinde kaldığını gösterdi. Bunlardan beşinin merkezi Japonya’da bulunuyor.
Dieselgate skandalından sıfır emisyonlu araç liderliğine: VW'nin dönüşümü
ICCT İcra Direktörü Vekili Rachel Muncrief, “Dieselgate skandalının sadece 7 yıl önce yaşandığı düşünüldüğünde, VW’nin yüzde 100 sıfır emisyonlu araçlara geçişte ciddi bir lider olarak ortaya çıktığını görmek dikkate değer.” dedi. 2015 yılında ICCT’nin araştırması Dieselgate skandalını ortaya çıkarmıştı.
ICCT, özel olarak oluşturulmuş 10 ölçütün her birinde üreticileri birbirlerine göre derecelendirdi. Proje yöneticisi ve ICCT’nin binek araç programı lideri Zifei Yang, “Bu raporla amacımız, otomobil üreticilerinin planlarında ve eylemlerinde karbonsuzlaştırma yönündeki ilerlemelerinin veriye dayalı, şeffaf bir analizini sağlamaktı.” dedi.
ICCT’nin derecelendirmesi, üreticilerin araç elektrifikasyonuna hazır olup olmadıklarının ileriye dönük bir analiz olarak açıklanırken, kurumsal anketler ve firmaların kendi bildirdikleri bilgiler yerine bağımsız veri ve analizleri kullandığı belirtiliyor.
2035 Hedefi: Sıfır egzoz emisyonu için %100 elektrikli araçlar
ICCT modellemesi, 2035 yılında önde gelen pazarlarda satılan yeni hafif hizmet araçlarının neredeyse yüzde 100’ünün, ulaştırma sektörünü Paris İklim Anlaşması’nda tanımlandığı gibi küresel ısınmayı 2 °C’nin altında sınırlama hedefiyle uyumlu bir yörüngeye oturtmak için sıfır egzoz emisyonuna sahip olması gerektiğini gösteriyor.