Kültür-Sanat

Yaratılmış Güzel Bir Yaşam Alanı: Zai

Daha ilk girişte insanı etkileyen asırlık zeytin ağaçlarıyla; yeşillik ve dinginlik içinde oturabileceğin, dinlenebileceğin, klasik müzik dinlerken hayallerinde ufuk çizgisinin ötesine gidebileceğin, kitap okuyabileceğin bir güzellik.

Daha ilk girişte insanı etkileyen asırlık zeytin ağaçlarıyla; yeşillik ve dinginlik içinde oturabileceğin, dinlenebileceğin, klasik müzik dinlerken hayallerinde ufuk çizgisinin ötesine gidebileceğin, kitap okuyabileceğin bir güzellik.

İçeride biraz gezinince iyi ki gelmişim diyorsun. Ruhunu dinlendiren asude bir ortamda kahveni yudumluyor, yeni nesil kütüphanesinde karıştırdığın kitaplar okuma dürtünü coşturuyor ve gurme tatlarıyla bellekte lezzetli anlar bırakıyor…

Nerede burası gidesim geldi dersen, Bodrum’da olman gerekir. Eğer gelmişsen ve buralarda kalıyorsan gezmek için zaman ayırmak iyi gelebilir. Dinginlik bozulmasın diye kendiliğinden uyacağın kuralları da var. Mesela 15 yaşından küçüklerin girişlerine konan kısıtlamalar gibi.

Not: Resmi tatiller, bayramlar ve pazartesileri kapalı.

15 yaş sınırı hangi saatleri/etkinlikleri kapsıyor?

(Zai Yaşam’a dâhil Kütüphane, Nan, Art ve Zest alanlarımızın hiçbirinde, sergi ve konserlerimiz de dâhil olmak üzere etkinlik ve saat fark etmeksizin 15 yaş altındaki misafirlerimizi kabul edemiyoruz.)

Zai Giriş- Ekim 2019   

Foto:Fd

İçerideki yaşam, web sitesinde öylesine güzel anlatılmış ki hiçbir noktasına dokunmadan okumanız, beklentileriniz açısından faydalı olacak.

“Zeytin ağaçlarının gölgesinde edebiyat, sanat ve gastronomiyle iç içe geçmiş bir yaşam deneyimi sunmayı amaçlıyoruz.

Yaşam, Zai’nin sanatın tüm dallarından ilham alarak ve onları kendi yapısına dahil ederek hayata geçirdiği yepyeni bir “yaşam alanı” olma özelliğini taşıyor. Yaşam’da, gastronomi, müzik, sinema, tiyatro, edebiyat ve sanat aynı çatı altında, 5 duyuya hitap ederek birbirini besliyor.

2019 yılının haziran ayında kapılarını sanatseverlere açan Yaşam, sanatın gündelik yaşamın her anına yansıması gerektiği fikriyle hayat buldu. Ünlü ressamların tabloları ve heykeltıraşların heykelleri başta olmak üzere Büyükkuşoğlu Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin ziyaretçiler tarafından görülebildiği mekânımızın her köşesine sanatın incelikli ruhunu taşıyoruz.

Sanatın farklı dallarını bir araya getiren çok yönlü yapısıyla Zai Yaşam henüz çok kısa bir zaman önce açılmasına rağmen edebiyat ve sanat dünyasından pek çok usta ismi ağırlayarak farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Zai Yaşam’da etkinlikler yılın dört mevsimi devam ediyor.”

Gezerken çekmiş olduğum bazı fotoğrafları yazının devamında bulabilirsiniz.

Web sitesinde yer alan galeriden daha fazlasını bulabilirsiniz. 

https://zaiyasam.com/

Bahçeden bir köşe

Foto:Fd

Zai antik Yunan kültüründe zeytin demek olup, tüm bahçe yazar isimlerinin verildiği asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu ve ayrıca mermer heykelleri de ortama ayrı sanatsal ruh vermekte.

Bir başka bahçe ve heykeller 

Foto: Fd

Farklı Köşeler

Foto:Fd

Yeni Nesil Kütüphane   

Foto:Fd

Sitesinde şöyle deniyor: “Üçüncü mekân kütüphaneler kavramından aldığımız ilhamla tasarlanan Yeni Nesil Kütüphane Zai’yi kurarken amacımız ziyaretçilerimize evleri ve işyerlerinden sonra zaman geçirebilecekleri konforlu bir alan sağlamaktı. “Zai Yaşam’ın sessiz alanı” olarak konumlandırdığımız kütüphanemiz kitapların arasında kaybolacağınız okuma alanlarının yanı sıra seçtiğiniz kitapları satın alma imkânı da sunuyor. Klasiklerin yanı sıra yeni çıkan kitaplarla güncel tuttuğumuz kütüphanemiz aynı zamanda farklı bölümleriyle bir çalışma ortamı olarak da değerlendirilebiliyor.”

Yeni nesil kütüphane diye zikredilmiş. Kütüphanesinde oturduğum kitapları karıştırdığım halde fark etmedim. Meğer yeni nesilmiş. Yazıyı kaleme alırken merak ettim ve kısaca baktım. Şöyle tarif edildiğini gördüm:

Kütüphanede verilen hizmetler oldukça değişmeye başladı. Bunun en temel sebebi ise bilgi çağında olduğumuz için kullanılan araç ve yöntemlerin değişime uğramasıdır. Yeni nesil için birçok yenilik getirmeye başlanıldı. 

Hem kütüphane işlemlerinin bilgisayar ortamında gerçekleştirildiği hem de kütüphane materyalinin elektronik ortamda olduğu kütüphanelerdir. Yeni nesil olarak ortaya çıkan bu tür kütüphanelerde basılı kaynak bulunmamaktadır. Teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler bilgiye erişimdeki geleneksel yapıyı değiştirmiş. Önce bilgi kaynaklarını düzenleyip hizmete sunan kurumlar olmaktan çıkmış. Bunun neticesinde ‘Yeni Nesil Kütüphane’ dediğimiz kavram ortaya çıkmış.

Basılı kaynaktan kasıt herhalde kitaplar. Ancak ben Zai’de kitaplar da gördüm oturup okuyabileceğiniz, hatta satın bile alabileceğiniz.

Zai sitesinden takip ederseniz söyleşiler, sergiler, konserler ve hatta şeflerin yarışması gibi etkinliklerin de olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca gezip gördüğüm mutfak dizaynı da çok değişik ve güzel geldi bana.

 

2019 Ekim - Değişiklik var mı bilmem ama varsa da daha da güzelleşmiştir diye düşünüyorum.

Mutfak

Foto:Fd

UNDP (United Nations Development Program) verilerine göre dünya nüfusunun yarıdan fazlası artık kentlerde yaşamakta. 2050 Yılına kadar bu rakam 6,5 milyar, yani dünya nüfusunun üçte ikisi olacak. Kentsel alanlarımızı inşa etme ve yönetme biçimimizi önemli ölçüde değiştirmezsek, sürdürülebilir kalkınmayı başaramayız. Gelişmekte olan ülkelerde kentlerin hızla büyümesi ve kırsaldan kente göçün artışı, mega kentlerin sayısında büyük artışa yol açmakta. Toplu taşımacılığa yatırım yapmak, kamusal yeşil alanlar yaratmak, kentsel planlama ve yönetimi hem katılımcı hem de kapsayıcı olacak şekilde iyileştirmek anlamına da gelir.

Gerçekten Zai ve benzerleri gibi, kamu ve/veya özel teşebbüsler, inisiyatifler vasıtası ile, yeni yaşam alanları yaratmak insanın dinlenmesi, nefes alması, huzurlu bir zaman dilimi geçirmesi hem bireye hem de meydana getirdiği topluma marjinal fayda sağlayacağı izahtan varestedir.

9 Ekim 2021

Heybeliada

Zai Bodrum