Kültür-Sanat

Sanata İlgi Mutluluk Hormonu

Sanata merakın en güzel yanı çevrende hep elit insanların bulunması, sanatçılardan eserleri hakkında sohbette bulunmak, daha doğrusu onları dinlemek, hayal güçlerinin oluşumunu anlamaya çalışmak ve tüm bunlardan keyif almak, kendini iyi ve güzel hissetmek.

Bugün dahi ilkokul birinci sınıf öğrencisi bir figür çiz dese çizemeyen ben, sanatın her dalı her zaman ilgi alanımda olmakla beraber, özellikle çağdaş Türk resim ve sanatçılarına yakın ilgim asırlık dostlarım Metin Bener ve koleksiyoner Çakmak Turgay ile izlediğimiz sanat müzayedeleri ve torunlarımla gittiğim İstanbul Modern ile özel resim sergilerini gezmek ile başladı diyebilirim.

Daha Sarıyer Orta Okulu birinci sınıfta iken müzik öğretmenimiz bizi Pazar günleri Osmanbey’deki Şan Sineması salonunda icra edilen Türk ve Batı müziği konserlerine götürürdü. Saat 11:00'de başlayan bu konserler daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde verilmeye başlanmıştı.

Sanata merakın en güzel yanı çevrende hep elit insanların bulunması, sanatçılardan eserleri hakkında sohbette bulunmak, daha doğrusu onları dinlemek, hayal güçlerinin oluşumunu anlamaya çalışmak ve tüm bunlardan keyif almak, kendini iyi ve güzel hissetmek.

Son yıllarda beni her türlü sanat eserleri sergisine gitmem için devamlı yeni açılan sergileri bildiren, hadi beraber gidelim deyip güzel günler paylaştığım sevgili dostum, her tıbbi sorumuzu “neye göre” başlığı ile cevaplamaya başlayan doktor Uğur Acar’ı da burada zikretmek isterim.   

Modern resim denince aklıma önce Picasso gelir. Onun hayatının bir kesimini içeren sinema filmini seyrettikten sonra da ona olan hayranlığım daha da pekişmişti. İnsanın tam olarak hür olduğu yer kendi hayalleridir. Sor çevrene bakalım sen hayal kurar mısın diye bakalım kaç kişi evet diyecektir. Tabii hayallerin sınırları, farklılığı da hayal kuran insanlar arasında da değişiklikler gösterebilir. Hayal kurmak güzeldir, yaratıcıdır, hayallerine sakın sınır tanıma, bu sana ve çevrene renk getirebileceği gibi çevrende de seni renkli, sürprizli ve yaratıcılığı seven kişi olarak algılanmanı sağlayacaktır. Renk güzeldir, renkler uçuşur, ruhları okşar, hayaller de...

Mehmet Güleryüz Türk çağdaş resminin önde gelen değerli sanatçılarından biridir. Yıllar önce idi, bir vesile ile, daha kendisi ile ilk tanışmamda atölyesinde buluşmuş yaklaşık iki saat kadar sohbet etmiştik hem kendisi hem de resimleri hakkında. Ne oluyor da, ne doğuyor da içine bu resimleri yapıyorsun gibisinden soru yönelttiğimde kalktı ayağa, bir boş tuvalin önünde durdu, başladı anlatmaya. “Gelirim sabah atölyeme, otururum, dinlerim kendimi, içimde bazı duygular, enerjiler yükselmeye başlar, hayal ederim, dalarım derinlere, fırçama yansır duygularım ve parmaklarıma komuta eder iç dünyamdaki duygu ve düşüncelerim, enerji arttıkça fırça da renkler de ona göre hareketlenir...”  

Yine değerli sanatçının Nişantaşı’ndaki yeni resim sergisi ve kokteylindeyim. Çevrem güzel elit insanlarla dolu. Resimleri incelerken bir genç kadın yanıma geldi mikrofon uzatıp sormaz mı düşüncelerimi. Aklımda kalan TRT muhabiri olduğu. İçimi sıcak bir heyecan kapladı, samimi düşüncelerimi iletmeye çalışıp biraz sohbet sonrası derin bir nefes aldım, bütün gece yaşadığım mutluluğu eve gidene kadar içimde taşıdım.

“İstanbul Modern“  20 Mayıs 2010

Günümüzde dünyanın ve ülkemizin içinde yaşamakta olduğu ekonomik koşulları dikkate aldığımızda sanata yatırımın zamanı olmadığını öncelikle belirtmek isterim. Koşullar elverdiğinde, ortam müsait olduğu zaman sanata yatırımın borsadan bile karlı olabileceğini de aklınızın bir köşesine not edin derim.

Çoğu zaman hisse senedinden daha çok getiri sağlayan tablolar, borsacıların gözdesi haline gelebiliyor. Resme yatırım yapan en büyük grup borsacılar. Özellikle, modern resme ilgi gösteriyorlar denilmektedir... Sanata çok büyük yatırım yapanlardan biri “Art Hedge Funds of Chase Manhattan Bank“. David Rockefeller tarafından 1959 yılında başlatılan sanata yatırım sanat fonları ile geliştirilmiş, uzman kadrolarla gelecekte yıldızı parlayacak sanatçılara ve eserlerine yatırım yapılmıştır.

nytimes.com/1989/02/20/business/chase-fund-to-invest-in-artworks.html

Herkes resim alabilir ama sanat eserleri uzun vadeli ve riskli yatırımlardır, uzun yıllar beklemek gerekebileceğini unutmayın.

Koleksiyoner Çakmak Turgay’ın önerilerini de okuyalım şayet resme yatırım ilgi alanınızda ise;

Yatırımcıya püf noktaları:

·  Göz zevkine göre alınan resimler yatırım amaçlı olduğunda risklidir, önce araştırıp, okumak gerekiyor.

·  Hiç resimden anlamıyorsanız, bol bol sergi ve galeri gezin. 

·  Bütçe yapın. 

·  Kültürel altyapınızı oluşturun.

·  Yurtdışı akımları, trendleri yakinen takip edin.

·  Sanatçılarla konuşun, hayatlarını, tarzlarını yakından takip edin.

·  Zengin resim koleksiyonları olan bankaların sergilerini kaçırmayın.

.   Çok sevdiğiniz de olsa tek sanatçıya yatırım yapmaktan ziyade birkaç sanatçının eserini alın, içlerinden biri çok prim de yapabilir. Paranızı hisse senedi, altın, döviz, mevduat, fon olarak sepet yapın tavsiyesi gibi düşünün.

. Sanata yatırımı likidite etmek zaman alacağını da bir yere not edin. Kataloğa girip müzayede de satışa konması bir ay, satıldı ise tahsilatı yaklaşık 45 gün.

Çakmak Turgay çağdaş Türk resim koleksiyonunu kendisine ait özel “Ç.T. Art Flat”te sergilemektedir. Ancak gezmek izlemek isteyenler talebini önceden bildirmesi gereklidir. (Para Durumu kanalı ile bana ulaşarak da)

Ç.T. Art Flat açılış kokteyli 4 Haziran 2009   

Arp çalan: İpek Görgün   

Koleksiyondaki resimler; Mustafa Ata, Şadan Bezeyiş, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Zekai Ormancı, Güngör Taner, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Devrim Erbil

Torunum İnan ile Art Flat gezimiz.


Bugün, sosyal sorumluluk çerçevesinde, Şişli Hüseyin Avni Kurşun İlköğretim Okulu öğrencilerinin Art Flat'e misafir edildiği güne ait bir fotoğraf.

Art Flat  Ç.T.Koleksiyonu  - Memorial Building A blok kat 8 

Çakmak Turgay öğrenciler ile...

Sanata ilgi, sanatseverlik, mutluluk yaratıcılıkla ilgili ifade edilen birkaç güzel sözlerle noktalayalım yazımı;

*Gerçek sanat, sanatçıdaki dayanılmaz dürtü ile ortaya çıkar. Albert Einstein

* Yüzünü görmek için bir cam ayna kullanırsın, ruhunu görmek için sanat eserlerini kullanabilirsin. George Bernard Show

* Sanatın amacı, günlük yaşamın bulaşan tozlarını ruhumuzdan temizlemektir. Pablo Picasso

* Yaratıcı ifadeye sahip olmak ve bilgiyi alanda sevinç uyandırmak öğretmenin en üstün sanatıdır. Albert Einstein

* Resim sanatın dürüstlüğüdür. Hile ihtimali yoktur. O, ya iyi, ya kötüdür. Salvador Dali

*1956 yılında Paris’te düzenlenen hat sergisinde Hafız Osman‘ın bir yazısı da varmış. Sergiyi gezen Picasso onu görünce “ben bu yazıyı yazsaydım resim yapmazdım” demiş. (O günlerde yayınlanan L’art dergisinden)

Hat sergileri de muhteşem oluyor. En son Topkapı sarayında izlemiştim benim sergi tutkunu sevgili “neye göre” doktor arkadaşım Uğur Acar ile. 


*Güzellik sevgisi bir tat, güzelliğin yaratılması bir sanat


Sanata ilginiz tüm yaşamınız boyu hiç eksilmesin, her daim içinizde olun, sevgi ile sanatla kalın.


Fethi Denizmen

23 Kasım 2020

Heybeliada