Bir Zamanlar Niagara ve Québec
Güneş tepemizde, sanki Arizona’dayız. Denizcilikte ufuk çizgisini çok kullanmışlığım vardır. Burada ufkumuzda ise ayakta dikilip beklediğimiz gelmek bilmeyen otobüse binebilmek var.
Tam da kervan geçmez kuş uçmaz denen o yerdeyiz sanki. New
Jersey’den, yine New York eyaletine bağlı Ithaca şehrine gideceğiz.
Tabii otobüs gelirse.
Gelmezse akıbetimiz meçhul. New Jersey’de yıllardır ikamet eden
arkadaşımız getirip bizi sanki bir çölün ortasına bıraktı. Ona da
öyle demişler, 'orada beklesinler, otobüs gelir'.
Yolculuğumuzun nedeni ise kızım Özlem’in Ithaca’daki Cornell
Üniversitesi'nden mezuniyet (graduation) törenine
katılmak.
Keşke yanımıza su alsaydık, bari susuzluktan halüsinasyon görmesek derken, uzaktan bir otobüs görülmez mi! Yaklaştığında anladık ki Nuh Nebî'den kalma, burunlu langur lungur bir otobüs bu. Gelir dedikleri o otobüs gerçekten de gelmişti. Tangır tungur yola revan olduk. Fazla da kimse yoktu otobüste, az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik, yaklaşık dört saat sonra Ithaca’ya varabildik.
Tam bir taşra kenti görünümündeki Ithaca'da Cornell Üniversitesi öğrencileri ve gelen ziyaretçiler bir canlılık yaratıyor. Aklımda en çok kalan çorbacısı: Gir içeri, binbir çeşit sıcak çorba... Kepçele, öde, iç afiyetle!
Niagara
İstanbul’dan yola çıkmadan önce planladığımız şekilde iki gün sonra Kanada gezimize başladık. İstikamet Niagara Şelalesi üzerinden Montréal ve nihai hedef Québec.
Araba ile yaklaşık 3 saat, 165 mil (260 km)
Niagara, Amerika-Kanada sınırında bulunuyor. Biz pasaport kontrolü sonrası Kanada tarafındaki şelaleyi gezdik. Gerçekten gerek akışı, gerek çıkardığı ses, görkemli görüntüsü, kısacası her şeyiyle oldukça etkileyici ve görülmeye değer. Kanada tarafındaki şelalenin yüksekliği 52 m, derinliği 56 m, genişliği ise 675 m. On bin yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin oluşturduğu düşünülmekte.
Tepelerden birinden şelaleleri izlerken
Mayıs '94
Tepelerden izlemek güzel hoş, ama daha da eğlencelisi aşağı inip dağıtılan yağmurlukları üzerinize geçirdikten sonra teknelere binip şelalenin döküldüğü yerlerde seyir yapmak. Islanmamak mümkün değil, zaten eğlencesi de teknedeki espriler, sırılsıklam olanların tepkileri... Tam bir tatlı vodvil.
Şelalenin kısa bir videosunu yazı sonunda izleyebilirsiniz*.
Kış aylarında gidilirse şelaleyi donmuş hâlde görme ihtimali yüksek. En iyisi mayıs-eylül gibi.
Marilyn'in 1953 yapımı Niagara filmi de izlenmeye değer*.
Film Niagara Şelalesi’ne tatile giden bir çiftin yaşadığı tartışmalar sonrasında yaşananları konu ediyor. Çift burada kendileri gibi balayı yapan başka bir çift ile tanışır. Güzel bir ekip olan çiftler, keyifli bir tatil yapmaktadır. Ancak bir süre sonra bazı şeyler yanlış gitmeye başlar. Filmde Marilyn Monroe’yu izlemek keyifli.
Québec
Niagara Şelalesi sonrası hedef Québec, ancak yol üstünde Montréal var ki yaklaşık 6 saatlik bir yol hesap etmiştik. Montréal’de geceyi geçirdikten sonra sabah yola revan olmadan önce, hazır gelmişken Montréal’de görülecek yer var mı dedik demesine de bir beton yığıntısı görüntüsünde soğuk bir şehir duygusu verdi bize burası. Havanın o gün daha gri oluşu da etkilemiştir bizi. Belki yakından tanımış olsak duygularımız değişik olurdu.
Yaklaşık 3 saat sonra hayalini kurduğum, Fransız kültürünü kısa sürede de olsa yaşayacağımı umduğum Québec’e varmıştık. Tatlı bir heyecan içinde sevinçliydim.
“Nö Mö Tuş Pa” adlı yazımda Fransız kültürüne olan hayranlığımdan söz etmiştim*.
Daha otele yerleşmeden gördüğümüz şey bir kalabalık oldu. Millet çimlere yayılmış, kendilerinden geçmiş hâlde flüt nağmeleri dinlemekte. Biz de hemen uzandık. Öylesine etkili bir müzikti ki orada ne kadar vakit geçirdiğimizin farkına bile varmamışız.
Québec ve flüt
Mayıs 1994, FD
Québec doğası ve kültürüyle bambaşka güzellikler sunan, Fransız kolonisi olarak kurulmuş, ana dili Fransızca olan görülesi bir şehir. Lower Town dar sokakları, butikleri, vitrinleri ve hoş mimarisiyle ayrıcalıklı bir yer. Farklı tarihi ve güzellikleri ile kalış süreniz uzadıkça buraların sizi daha çok büyüleyeceğini tahmin ediyorum. Biz üç gece kaldık. Mezuniyet töreni tarihi nedeniyle de doyamadan ayrıldık.
Upper Town olarak bilinen Old Town (eski şehir) gezilmeden dönülmemesi gereken, Fransızların 17. yy başlarında keşfettiği ve kolonilerini kurdukları bir yer. Trésor Caddesi adetâ bir açık hava galerisi. Sanatçılar, sokak eğlenceleri, şarkıcılar ve bizim de deneyimlediğimiz atlı arabalar. Neyse ki bu anlardan bir fotoğrafımızı arşivimde bulabildim.
Biz yürümedik, ama Çin Seddi gibi üzerinde yürünebilen Québec Duvarları değişik bir deneyim ve bol manzara ziyafeti verebilir, yürümeyi dilerseniz.
Yazı sonuna Old Town videosunu ekledim*.
Atlı araba keyfi, Québec
Fleuve Saint Laurent'da (Saint Lawrence Nehri) bir gezi turu yapmak isteyebilirsiniz. Québec ve Ontario boyunca ilerleyen bu nehir büyük gölleri Atlantik Okyanusu'na bağlayan önemli bir su yolu.
Québec caddelerinde gezinirken
Mayıs '94
Thosands Islands Üzerinden Dönüş Yolu
Amerika-Kanada sınırındaki Thousand Islands (Bin Adalar) denen yere yaklaşık 5 saatte varmıştık. Niyetimiz Amerika ana karasına ayak basarken tekne turu yapıp adaları(!) görmek.
Öncelikle şunu söylemeliyim, hani, 'ben bir tekne kiralar, kaptansız kendim gezerim' dersen Kapadokya ya da Edinburgh (Mary King's Close) yer altı şehirlerinde mihmandarı kaybedersen birkaç yıl dolanır durursun ya, işte aynen öyle. Ada deyince bizim İstanbul’un adaları gelmesin gözünüzün önüne! Her biri tek konutluk araziye sahip iki bine yakın ada, doğru saymak da mümkün mü acaba? (ABD sınırını çizen tam 1.864 tane ada var. Adını sayısından alan Thousand Islands (Bin Adalar), Ontario Gölü'nün kuzeydoğusundan başlayıp Saint Lawrence Nehri kıyısında sıralanıyor.)
Thousand Islands tekne turu, FD
Kanada-Amerika Sınırı
İlgi duyanlar daha önce yazdığım yazıyı okuyabilirler, link yazı sonunda*.
Cornell ve Graduation
Graduation'a gelirsek, önce diplomalar dağıtıldı sonra Cornell Üniversitesi bahçelerinde kutlama hazırlıklarını beklerken bir müzik çalmaya başladı ki hepimiz şaşakaldık: Üsküdar'a Gider İken şarkısı yükseliyordu tüm alanda!
Cornell University, Graduation, Ithaca, NewYork
(ABD'nin elit 'Sarmaşık Birliği'ne dahil olan üniversite, uluslararası finans ve para transfer şirketi Western Union'un kurucusu iş insanı, politikacı ve hayırsever Ezra Cornell ile tarih bilimci ve eğitmen Andrew Dickson White tarafından 1865 yılında kurulmuştur. Kuruluşundaki misyonu, klasiklerden bilimlere, teoriden uygulamaya kadar birçok alanda eğitim vermek ve bu alanlara katkıda bulunmak olarak belirlenmiştir. Ezra Cornell, ideallerini 'Öyle bir üniversite kurmak isterim ki, ayrımsamaksızın herkes istediği her alanda eğitim görebilsin” olarak dile getirmiş ve üniversite, kurulduğu günden beri din, ırk, cinsiyet veya ekonomik köken ayrımı yapmadan öğrenci almıştır. 31 Marshall ödüllü, 28 Rhodes ödüllü ve 41 Nobel ödüllü bilim insanı mezunu bulunan Üniversite her daim dünya sıralamasında ilk 20 içerisindedir. www.cornell.edu)
5 Şubat 2025
Suadiye
* İki dakikalık Niagara Şelalesi videosu
*Marilyn in Niagara filmi fragmanı
* "Nö Mö Tuş Pa" başlıklı yazım
*Sekiz dakikalık Old Québec City videosu