Bütçeler Daralırken Kredi Kartı Borçları Artıyor: Takibe Düşen Sayısında Yüzde 111'lik Rekor Artış!
Yüksek faiz ve ekonomik kriz kredi kartı borçlarını patlattı! Bütçeler daralırken kredi kartı borçları tehlike çanları çalıyor. 2024 yılının ilk 10 ayında takibe düşenlerin oranı yüzde 111 artarken kredi kartı borçları için yüzde 200'lük artış alarm veriyor.
Yükselen faiz oranları ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşları
kredi kartına yöneltirken, kredi kartı borçları da aynı oranda
arttı. Taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerine olan talep azalırken,
bireysel kredilerde, kredi kartlarında takibe düşme oranları önemli
ölçüde arttı. Bu artış ile ilgili açıklama yapan uzman ismin
değindi konular ve veriler işte sizlerle…
Bütçeler Daralırken Kredi Kartı Borçları Artıyor
2024 yılının ilk 10 ayında kredi kartı borçları yüzde 200 artış
göstererek rekor kırdı. Aynı dönemde, takibe düşen bireysel
kredilerin oranı ise yüzde 111 arttı. Bu durum, vatandaşların artan
yaşam maliyetleri karşısında kredi kartlarına daha fazla başvurmak
zorunda kaldığını ve borçlarını ödemekte güçlük çektiğini
gösteriyor.
Buna neden olarak; Yüksek faiz oranları, kredi kartı borçlarının daha hızlı büyümesine neden oluşu, artan enflasyon ve gelirlerin düşmesi, vatandaşların satın alma gücünü azaltarak kredi kartlarına yönelmelerine neden olduğu, geleceğe yönelik belirsizlikler, vatandaşları tasarruf yapmaktan ziyade harcamaya yöneltiyor olması ve kredi kartlarına erişimin kolaylaşması borçlanmayı artıran faktörler olarak gösteriliyor.
Borçlanmayı artıran bu faktörler nedeniyle, 2024 yılının ilk 10 ayına bakıldığında bireysel kredi kartı kullanımı yüzde 111 artarken, 30 milyar TL’den fazla alacağı takibe düşürdüğü dikkatleri çekiyor. Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların ise yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarında yüzde 49,9’u son 10 ayda takibe düştüğü gözlemlendi.
Ekonomist İbrahim Ekinci Açıkladı!
Ekonomist İbrahim Ekinci 5 Ocak ile 1 Kasım tarihleri arasında takibe düşen kredi kartı borçlarının toplam takibe düşen borçların yüzde 65,2'sini oluşturduğuna dikkat çekerek, 5 Ocak itibarıyla bireysel kredi kartlarında toplam takibe düşen alacak miktarı 16 milyar TL iken, 1 Kasım itibarıyla bu rakam 46 milyar 133 milyon TL'ye yükseldiğini bu durumda da toplam takibe düşen borçların üçte ikisinin bu yılın ilk 10 ayında gerçekleştiğini gösterdiğini belirtti.
Takibe düşen “ticari ve diğer” kredilerin bakiyesinin 5 Ocak’ta 145 milyar 864 milyon lira olduğuna dikkat çeken Ekinci, bu dönemde toplam takibe düşen alacakların yüzde 18,9'u yeni takibe düşenlerden oluştuğunu belirtti. Ekinci’nin açıklamasına göre; özellikle KOBİ kredilerinde bu oran daha da yüksek olduğu, 5 Ocak itibarıyla takipteki KOBİ kredilerinin bakiyesi 57 milyar 123 milyon TL iken, 1 Kasım'da bu rakam 77 milyar 978 milyon TL’ye yükseldiği bilgisi yer alıyor. Bu da takipteki alacakların yüzde 26,7'sinin bu yılın ilk 10 ayında takibe düşen kısımdan geldiğini gösteriyor.