Haber

Zeytinyağında taklit ve tağşiş uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, piyasada artan fiyatların, taklit ve tağşişli ürünlerin sayısını daha da artırdığını vurgulayarak, üreticilerin ürünlerini korumak adına her türlü hile ve sahtekarlığa karşı önlem alması gerektiğini ifade etti.

Zeytinyağının içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle beslenmede önemli bir rol oynadığını belirten Bayraktar, zeytinyağının en çok taklit ve tağşişe maruz kalan gıdalardan biri olduğunu söyledi. Bu sorunun sadece Türkiye'de değil, zeytinyağı üretimi ve ticareti yapılan tüm ülkelerde ortaya çıkan bir sorun olduğunu dile getirdi. Bayraktar, zeytinyağı perakende fiyatlarını düşük tutmak amacıyla taklit ve tağşişe başvurulduğunu belirterek, tüketicilerin bu hileleri tespit etmesinin zor olduğunu ve bu tür ürünlerin ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabileceğini ifade etti.

Güvenilen yerlerden alışveriş yapılmalı 

Üreticilerin emeğini korumak adına hile ve sahtekarlıkla mücadele etmenin önemine vurgu yapan Bayraktar, tüketicilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesinde önemli bir yer tutan zeytinyağında taklit ve tağşişin önlenmesi için düzenli denetimlerin yapılması gerektiğini belirtti. Sahtekarlık yapan firmaların ifşa edilmesi ve gerekirse kapatılması gerektiğini söyleyen Bayraktar, bu konuda takipçi olacaklarını ifade etti. Tüketicilerin de zeytinyağı alırken bilinçli olmalarını ve güvendikleri yerlerden veya firmalardan alışveriş yapmalarını önerdi.

2022 yılında dünya genelinde 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile ikinci sıraya yerleştiklerini ve 735 bin ton sofralık zeytin üretimi ile ülke olarak lider olduklarını belirten Bayraktar, son üç yılda zeytin üretiminin %95 oranında arttığını ifade etti. 2023 yılında üretimin normal seviyeye yakın olması beklenirken, üreticilerin yeterli gelir elde etmeleri için üretim maliyetlerinin düşürülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Girdi fiyatları, lojistik, işçilik gibi maliyetlerin hızla arttığını belirten Bayraktar, halkın hakiki zeytinyağını uygun fiyatlarla tüketebilmesi için üretim maliyetlerinin azaltılmasının büyük bir önem taşıdığını dile getirdi.