Haber

Zeytinyağı fiyatlarında yükseliş: 3 katı fiyatla raflara konuldu

Geçen yıl 74 lira olarak duyurulan zeytinyağı alım fiyatı, bu sezon 295 liraya çıkarak, rafa 315 liradan konuldu. Fiyatların 500 lirayı aşabileceği belirtiliyor.

Ekonomim haberine göre, üreticiler, düşük rekolte ve NBE 13 CMYK yüksek enflasyon nedeniyle fiyatların yükselmeye devam edeceğini vurguluyor. Ancak, iç piyasada tüketimin yeniden azalması endişesi taşıyorlar. Üreticiler, tüketicilere tağşiş konusunda uyarıda bulunuyor ve hükümetin sübvansiyon yapması önerisini dile getiriyor.

Geçen yıl altın sezonunu yaşayan zeytinyağında, bu sezon ciddi bir rekolte düşüşü bekleniyor. Düşük üretim, yüksek enflasyon ve dünya fiyatlarındaki etkilerle zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış yaşanacağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri, geçen yılın aynı dönemlerinde 115 TL civarında olan 1 litre zeytinyağının perakende fiyatının şu anda 300 TL'yi aştığını ve 600 TL'ye kadar çıkabileceğini ifade ediyor.

'Tüketicimizi kaybedeceğiz'

Tariş’in açıkladığı fiyatın geçen senenin yüzde 300’üne denk geldiğini belirten Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu, "Dünya fiyatlarına baktığımızda bu son derece normal. Bugün İspanya’daki raf fiyatlarının yaklaşık 10-15 Euro olduğunu görüyoruz. 2023-2024 sezonuna girdik. Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) belirttiği gibi Türkiye’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60-65 civarında ürün azlığı var. Üstelik kalite de önceki yıllara göre çok daha düşük. Hem iyi yağ az, hem de üretim az.

Fiyatlar artmaya devam ederse tüketicimizi kaybedeceğiz. Perakende fiyat şu an 400 TL civarında, bu darlık sürerse 500-600 TL seviyelerinde seyir edecek. Bu da biz üreticileri tüketicilerinden koparır. 1,8 kilograma çıkan Türkiye’nin kişi başı zeytinyağı tüketimi önemli ölçüde azalır. Bu da önümüzdeki yıllarda sektör için tehlike arz eder. Yıllarca zeytinyağı üreticisi ürününü değerinin altında sattı. Tek çare hükümetin sübvanse etmesi. Tüketimdeki azalış bu şekilde durur" görüşünü savundu.

İspanya ve İtalya gibi dünyanın en büyük zeytinyağı üreticilerinde geçen yıl yaşanan kuraklık, rekoltenin yarıdan fazla düşmesine neden oldu. Türkiye ise tarihinin en yüksek rekoltesine ulaştı. Ancak, bu yıl dünya rekoltesinin yanı sıra Türkiye'de de rekolte gerileyecek. Talebin artmaya devam etmesi, zeytinyağı fiyatlarını yukarı çekiyor.

Marmarabirlik'in açıkladığı zeytin alım fiyatlarına göre, 1 litre natürel sızma zeytinyağı 315 TL, 5 litrelik teneke kutulu halini ise 1550 TL'den satılıyor. Bu durum, düşük rekolte beklentisi ve kota uygulamasının yapılmamasının yağlık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını etkilediğini gösteriyor.