Yüzde 1 ile yeşil Türkiye mümkün
Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: Sektörel Fayda Maliyet Analizi raporuna göre Türkiye’nin 2050 yılında karbon emisyonunu sıfırlaması için toplam gelirinin yüzde 1’ini harcaması yetiyor. Karbon salınımı sıfırlandıkça da sağlık harcamalarında 42 milyar dolara varan bir düşüş öngörülüyor.
Rapor, Türkiye’nin 2050 yılında net sıfır olabilmek için
gerçekleştirmesi gereken dönüşümün toplam maliyetinin 2030 yılına
kadar enerji, ulaşım, binalar, sanayi ve diğer üretici sektörlerde
101 milyar dolar olduğunu ortaya koyuyor. Bu da yılda yaklaşık 10
milyar dolarlık bir maliyet anlamına geliyor.
70 MİLYAR DOLAR KAZANÇ
Türkiye’nin en güncel sera gazı emisyon verisi (2020) kullanılarak çalışılan net sıfır senaryosuna göre, bütün sektörlerde yapılması gereken yatırımlar 171 milyar doları bulurken, aynı yatırımlar özellikle fosil yakıt tüketiminin düşmesi sonucunda 70 milyar dolar kazanç yaratıyor. Fosil yakıtların kullanımındaki düşüş sağlık maliyetlerinde de 42,1 milyar dolar ek bir azalma getiriyor. Bu dönüşüm sayesinde 1 milyar 350 milyon ton CO2 (karbondioksit) emisyonunun önüne geçiliyor ve Türkiye’nin toplam CO2 emisyonları 2030’da 2018 seviyesinin yüzde 32 altına düşüyor.
ENERJİ VERİMLİ BİNALAR EN BÜYÜK MALİYET
Hesaplara göre iklim kriziyle mücadele için gerekli dönüşüm için en önemli sektör olan elektrik sektöründe yapılması gereken yatırım 2030’a kadar 36,5 milyar doları bulurken, kömür ve doğal gaz tüketiminin azalması sayesinde bu maliyet 29 milyara düşüyor.
Ulaşım sektöründe ise demiryoluna ve elektrikli araçlara geçiş için gerekli maliyet 12,5 milyar dolar iken petrol tüketiminin azalması sonucunda elde edilecek tasarruf sayesinde maliyet 2 milyar dolara kadar düşüyor.
En büyük maliyet kalemi ise enerjiyi verimli kullanan binalara olan ihtiyaç nedeniyle kentsel dönüşümün de dahil edildiği binalar. Ancak binalarda da 100 milyara yaklaşan maliyet, fosil yakıt tüketiminin azalması sayesinde 41 milyar dolar azalıyor. Sanayi ve diğer üretici sektörler için gerekli dönüşümün maliyeti de yine yakıt tüketiminin azalması sayesinde 21 milyar dolarda kalıyor.
GECİKTİKÇE MALİYET ARTIYOR
Raporun editörü, İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin şunları söyledi: “Türkiye 2053’te net sıfır hedefine ulaşmak istiyorsa şimdiden harekete geçmek zorunda. Geciktikçe bu hesapladığımız maliyet her gün daha da artacak. Sonuç olarak elde ettiğimiz rakam, on yıllık dönüşüm maliyetinin Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık yüzde 1’ine denk geldiğini gösterdi” dedi.
Teknoloji şirketlerinde işten çıkarma dalgası ABD'de işten çıkarmaya giden şirketlerin listesi her geçen gün kabarırken, son olarak e-ticaret şirketi Amazon’un da bu hafta büyük çaplı işten çıkarma planı ortaya çıktı. ABD'de teknoloji sektöründeki bu yıl 67 bini aşkın çalışan işinden oldu.