Haber

Yurt dışı telefon kullanım harçları artırıldı!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım harcı 20 bin TL oldu.

492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Telefon kullanım izin harcı ne kadar oldu?

Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutulurken, 'Yolcu beraberinde getirilen Telefon kullanım izin harcı' ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.

Telefon kullanım izin harcı zamdan önce ne kadardı?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Temmuz 2023 için IMEI kayıt ücreti için artış oranı belirlendi. Temmuz 2023 IMEI kayıt ücreti 6 bin 91 TL idi. Zamla birlikte telefon kullanım izin harcı 20 bin TL olarak belirlendi.

Yurt dışı telefon pasaport kaydı nasıl yapılır?

Yurt dışı telefon kaydı öncesinde e-Devlet’ten cihazın kayda elverişli olup olmadığı sorgulanmalıdır.

E-devlet sisteminden kayıt hakkı sorgulandıktan sonra,  https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama sitesi üzerinden, harç ücretinin yatırılması ( 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekir. 

T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirilmelidir.

E-devlet kapısından kayıt işleminin son aşamasına kadar tamamlanması gerekmektedir. E-devlet kapısından kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırmalıdır. 

 Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarası alınmalıdır.