Yunanistan "Altın Vize" koşullarını değişti; Vize ücreti arttı!
Yunanistan, Türk ve Çinli yatırımcıların ağırlıklı olarak yararlandığı “Altın Vize” uygulamasında şartlar zorlaştı. Yeni uygulama doğrultusunda “Altın Vize” alabilmek için yapılması gereken asgari yatırım 800 bin Euro'ya yükseldi.
Yunanistan'ın 'altın vize' uygulaması kapsamında yapılan
değişiklikle birlikte, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden birinin
vatandaşı olmayanlar, 1 Eylül'den itibaren emlak alımı yoluyla
Yunanistan'da oturma izni edinebilmek için daha fazla para
ödeyecek.
Vize Ücreti 3 Katına Çıktı!
Ağırlıklı olarak, Türk ve Çin yatırımcıların kullandığı,
Yunanistan’ın iki büyük kenti Atina ile Selanik’te ve büyük adaları
için “Altın Vize” aşmak isteyenlerden talep edilen zorlaştı.
Yapılan değişiklik sonrasında, Atina ile Selanik’te ve büyük
adalarında bugüne dek Altın Vize alabilmek için asgari 250 bin
Euro'luk yatırım yapmak gerekirken, bu sınır 800 bin Euro'ya çıktı.
Diğer kentlerde ise alt sınır 400 bin Euro olarak açıklandı.
Altın Vize Nedir?
Altın Vize; göçmen yatırımcı programı kapsamında, ikamet ve vatandaşlık karşılığında yabancı sermaye ve iş adamlarını cezbetmek için tasarlanmış programdır. Bunun için, oturum izni karşılığında ev sahibi ülkende, yatırımın ikamet etmek veya ait olmak istedikleri ülkenin refahına, ilerlemesine ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmasını sağlanması gerekmektedir.
Birçok ülkede Yatırım Yoluyla Oturum (Residency by Investment-RBI) veya altın pasaport programları ile vatandaşlık olarak da adıyla da bilinen Altın Vize adlı program bulunmaktadır. Programın amacı ise yabancı yatırımcıları ülkeyi çekerken, ülke ekonomisini ve altyapılarını kalkındırma.
Bu programı genelde kalıcı oturum yahut vatandaşlık kazanmak isteyen Altın Vize sahipleri ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişiler için basamak görevi görmektedir. Altın Vizeleri normal seyahat vizelerinden ayıran özelikler ise şunlar;
Altın vizeler turizm, eğitim, çalışma ya da aile ziyareti gibi seyahat amaçları için verilmemektedir. Altın Vize talebinde bulunan kişilerin, mali yatırımlara teşvik etmek için tasarlanır ve bu yüzden normal vizelerde gerekmeyen minimum bir yatırım tutarı gerekmektedir.
Altın Vizeler ikamet hakkı kazanmak isteyen kişiler içindir. Bu nedenle de normal vizelere göre çok daha uzun bir geçerlilik süresine sahiptir.