Haber

Yer altından çekilen sular dünyanın eksenini değiştiriyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, yeraltından çekilen su miktarı Dünya'nın dönüş eksenini kaydırıyor.

Amerikan Uzay Araştırmaları Dairesi (NASA) 20'inci yüzyılda Dünya'nın dönüş ekseninin yılda 4 cm kaydığını tespit etmişti. Son dönemde yapılan araştırmalar iklim krizinin yerkürenin dönüşünde kaymada etkili olduğunu belirlemişti. Son araştırmalar ise bu değişimde yeraltı sularının da etkili olduğunu gösterdi.

Araştırmalara göre 1993-2010 arasındaki dönemde yer altından 2 trilyon ton su çekildi.

İçme ve tarımsal sulama gibi amaçlarla kullanılan bu sular, çoğunlukla kullanıldıktan sonra denize deşarj ediliyor. Bu da oldukça büyük bir su kütlesinin insan müdahalesiyle yerinin değişmesi anlamına geliyor.

Dünya'nın dönüş ekseninde kayma oluyor

Yeryüzündeki suyun dağılımı, taşınan kütlenin ağırlığının dağılımını değiştiriyor. Yerkürenin üzerindeki su kütlesinin yeri değiştiğinde dönüş hareketinde de ufak bir değişiklik olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar bu değişimi anlamak için Dünya'nın dönüş ekseninde gözlemlenen kaymayı bilgisayar modelleriyle test etti. Buna göre sadece buz ve buzulların erimesi hesaba katıldığında bugün gözlemlenen kaymada 78,5 cm'lik bir fark oluşuyor. İşte bu farkın yer altı suları kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yer altı sularının tüketimi yerkürenin kutbunun yıllık 4,36 cm hızda 64 derece doğuya kaydırıyor.