Haber

Yenidoğan skandalında SGK Başuzmanı 'Bağ-Kur ve İlave ücret' detayına dikkat çekti!

Türkiye'yi derin üzüntüye boğan yenidoğan çetesi skandalı, vicdanları yaralayan bir olay olarak gündemde! Yenidoğan çetesi skandalı tüm boyutuyla incelenmeye devam ederken, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklaması dikkatleri çekti ayrıntılar işte sizlerle

Sağlık sistemimizdeki güvenilirliği sarsan ve vicdanları yaralayan bir olay olarak gündemde gelen Yenidoğan çetesi skandalı, özellikle yeni doğan bebeklerin hayatlarının tehlikeye atıldığı ve bu süreçte maddi çıkar elde edildiği iddialarıyla gündeme gelen skandal, kamuoyunda büyük tepki çekti. Vicdanları yaralayan bu olaylar ile ilgili Karakaş, “Özel hastanelerdeki doktorların BAĞ-KUR'lu olması yolsuzlukların oluşmasına neden olduğu göz önünde bulundurulmalı” açıklamasında bulundu

İlave Ücret En Fazla Asgari Ücret Oranında Olmak Zorunda

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş da 'Bağ-Kur' detayına dikkat çekerek şu açıklamada bulundu;

Özel hastaneler artan sayıya ve kaliteye bağlı olarak vatandaşın tercihi haline geldiğine dikkat çeken Karakaş, son dönemde yaşanan bazı özel sağlık merkezi ve özel hastanelerde ilave ücret dengesizlikleri, yasadışı olaylar ve SGK mevzuatlarına aykırı uygulamalardan ötürü vatandaşların aklında soru işaretleri bıraktığını belirterek özel hastanelerde uygulanan ilave ücretleri ve doktorların çalışma mevzuatlarının önemi ile ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

SK'lı, BAĞ-KUR'lu veya Emekli Sandığı'na tabii olan vatandaşların tamamının istedikleri özel hastanelerde tedavi imkanına sahip olduğunu belirterek “Uygulamada özel hastanelerin sosyal güvenlik mevzuatına, SGK ile yapılmış olan sözleşmeye uymadıklarını görmekteyiz. Herhangi bir vatandaş özel hastaneye gittiğinde tedavi görmesi durumunda bu tedavinin en fazla iki katı oranında ilave ücret almaları yasal olandır. Bu alınacak olan ilave ücret en fazla asgari ücret oranında olmak zorunda. Fakat uygulamada bazı özel hastanelerin buna uymadığını görmekteyiz. Bu neden ise bu konuda uygulanan yaptırımların son derece yetersiz olduğu” yönünde açıklamada bulundu.

Özel Hastane Faturalarına Dikkat!

Açıklamada, SSK'lı, BAĞ-KUR'lu veya Emekli Sandığı'na tabii olan vatandaşların tamamının istedikleri özel hastanelerde tedavi imkanına sahip olduğunu belirtilirken, uygulamada özel hastanelerin sosyal güvenlik mevzuatına, SGK ile yapılmış olan sözleşmeye uymadıkları işaret edildi.

Fazladan ilave ücret alan özel hastanelere ilişkin vatandaşlara uyarıda bulunana Karakaş, “Bir vatandaştan, fazla bir ücret alınmışsa ya da yüklü miktarda bir fatura görmüşse vatandaş öncelikle hastaneden ayrıntılı fatura istemelidir. Ayrıntılı faturayla birlikte ödemeyi de mutlaka kredi kartıyla yapması gerekiyor. Bu durum ispatı kolaylaştıracaktır. Özel faturada tedavi ücreti 2 katını aşıyorsa ve asgari ücreti aşıyorsa bununla ilgili farkı hastaneden istemesi gerekir. Hastanenin bunu vermemesi halinde hangi ilde bulunuyorsa o ilin o ildeki SGK'ye veya Sağlık İl Müdürlüğüne mutlaka şikâyette bulunması gerekiyor. Bu şekilde ilave ücretin geri alınması ve aynı zamanda hastanenin gerekli yaptırımlarla karşı karşıya gelmesi söz konusu olacaktır.” Dedi.

Ayrıca doktorların BAĞ-KUR’lu olarak hasta bazında çalışmasının etik olmadığını belirten Karakaş, özel hastanelerin de doktorları sadece çalışan hizmet akdine göre çalışan sıfatına haiz 4/1-a kapsamında çalıştırması gerektiğini belirtti.