Yeni kentsel dönüşüm yasasında 90 gün ayrıntısı: Nasıl işleyecek?
Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasını hedefleyen düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki yasada 90 gün ayrıntısı nedir? Devletin tapuya ortak olacağı sistem nasıl işleyecek?
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun
(6306) ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde
Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM
Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasallaştı. Yasa, kentsel dönüşüm
çalışmalarının hızlanmasını hedefliyor.
Her yerin rezerv yapı alanı ilan edilebilmesine imkan tanıyan
yasa, mülkiyet hakkının ihlali tartışmalarına yol açmıştı. Peki
devletin tapuya ortak olacağı sistem nasıl işleyecek?
Kanuna göre; her yer rezerv yapı alanı ilan edilebilecek. Dönüşüm kapsamında borcunu ödeyemeyenler mülkiyet hakkını kaybedecek. Ayrıca uygulama projesi olmasa da araziler ihale edilecek.
Kişiler, mülklerini yeni yerleşim yeri şeklinde kentsel dönüşüme sokmak istiyorlarsa, mülklerinin yüzde 30'unu devlete hibe etmeli ya da yüzde 30'unun parasal değerini devletin hesabına yatırmak zorunda kalacak.
Hak sahipliği ayrı olmak üzere, hasar tespit raporlarına dayalı olarak yapılan işlemlerde ivedi yargılama usulü kullanılacak. Riskli yapı tespitinde, ev sahibi konutunda olmasa da kolluk gücüyle tespit yaptırılabilecek. Riskli bölge uygulama projesi olmadan da ihale edilebilecek. Riskli konutlarda tahliyeler engellenirse, mülki amirin izniyle kolluk güçleri tahliye için devreye girebilecek. Yıkım için 90 günlük süre tanınacak. Yani rezerv alanı ilan edilen yerdeki evler 90 gün içinde boşaltılacak.
Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşüm için gerekli olan 3'te 2 şartı yerine salt çoğunlukla karar alınabilecek. Yeni kurulacak olan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile süreçler tek elden yönetilecek. Kentsel dönüşüm alanlarında imar ve yapılaşma hakları kısıtlanabilecek, elektrik ve su hizmetleri durdurulabilecek. Şehirlerde gerektiğinde rezerv yapı alanları oluşturulabilecek. Deprem bölgesindeki işlemleri hızlandırmaya yönelik düzenleme de yapılacak. Dava ve soruşturmalarda bilirkişi seçimi kolaylaştırılacak.