Haber

Yanıtlanması gereken 5 Soru

S&P kredi değerlendirme kurumunun yaptığı Finansal Okuryazarlık araştırmasında Türkiye 144 ülke arasında 120. oldu. Verdiği kredi notlarıyla dikkat çeken S&P firmasının 150 bin kişiyi kapsayan araştırmasına göre; ülkemizde 18 yaşından büyüklerde finansal okuryazarlık oranı sadece yüzde 23.6 olarak tespit edildi.   En Çok Faizi...

S&P kredi değerlendirme kurumunun yaptığı Finansal Okuryazarlık araştırmasında Türkiye 144 ülke arasında 120. oldu. Verdiği kredi notlarıyla dikkat çeken S&P firmasının 150 bin kişiyi kapsayan araştırmasına göre; ülkemizde 18 yaşından büyüklerde finansal okuryazarlık oranı sadece yüzde 23.6 olarak tespit edildi.

 

En Çok Faizi Biliyoruz

Enflasyon, faiz, riski dağıtmak ve bileşik faiz gibi finansal kavramları içeren 5 sorudan 3’ünü doğru cevaplayanın finansal okuryazar kabul edildiği araştırmada, hakimiyetin en fazla olduğu kavram ‘faiz’, en düşük olduğu kavram ise ‘riski dağıtmak’ oldu.

İşte O Sorular:

 1-Riski Dağıtmak: Biraz paranız var. Onu bir işe veya yatırım aracına yatırmak mı, yoksa birden fazla iş veya yatırım aracına yatırmak mı daha güvenli?

2-Bileşik Faiz: İki yıllığına para koyduğunuz banka hesabınıza her yıl yüzde 15’ini eklemeye söz verdi. Banka, ikinci yıl, ilk yıla göre daha fazla mı yoksa aynı miktarı mı ekler?
      

3- Bileşik Faiz: Mevduat hesabınızda 100 dolar var ve banka her yıl üzerine yüzde 10 ekleyecek. Eğer hesaptan 5 yıl boyunca hiç para çekmezseniz hesabınızda ne kadar para olur?

4- Enflasyon: Satın aldığınız ürünlerin fiyatları 10 yılda 2 kat artacak. Geliriniz de iki kat artarsa, 10 yıl sonra bugün satın aldıklarınızın aynısını mı, daha azını mı yoksa daha fazlasını mı alabilirsiniz?

5-Faiz: Diyelim 100 dolar borç almanız gerekiyor. Borç geri ödemenizi oluşturan hangi miktar daha düşüktür? 105 dolar mı yoksa 100 dolar artı yüzde 3’ü mü?

Sonuçlar:

                                            Finansal Okuryazarlık Oranı

Banka hesabı olanlar:                             %26

Ücretli Çalışanlar:                                   %25

İşsizler:                                                      %24

Erkekler:                                                   %28

Kadınlar:                                                   %19