Veraset işlemleri randevusu nasıl alınır?
Miras kalmış durumda olan gayrimenkul, taşınır mal ya da bankada bulunmakta olan mevduat değerlerin, mirasçı konumundaki kişilere intikali için yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınmasıdır. İşte veraset işlemleri ile ilgili önemli detaylar...
Veraset ilamı alım işlemi noterden yahut sulh hukuk
mahkemesinden yapılabilmektedir. Eğer nüfus kayıtlarında kapalı
kayıt mevcut değil ise noterden ücreti mukabilinde veraset ilamının
alınması mümkün olmaktadır. Notere başvurmak suretiyle kapalı
kaydın olup olmadığını öğrenmek mümkün olmaktadır. Bunun için ise
yalnızca mirasçılardan birinin nüfus kağıdıyla birlikte notere
başvurusu yeterli olmaktadır.
Kapalı kayıt söz konusu ise sulh hukuk mahkemesine müracaat
edilmek suretiyle mirasçılardan herhangi birisi kısa bir zaman
dilimi içerisinde mirasçılık belgesini çıkarabilir. Veraset ilamı
murisin yasal mirasçılarının kimler olduğunu ve bu kişilerin yasal
miras pay oranlarını göstermektedir. Bundan sonra yapılacak olan
intikal işlemleri bu oranlara göre gerçekleştirilir. Mirasçılar
daha sonra yapacakları miras sözleşmesi yahut açacakları miras
davasıyla birlikte mirası farklı oran ve şekillerde paylaşabilme
olanağına sahip olurlar.
VERASET İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Veraset yoluyla veya karşılıksız olarak elde edinilen mallar
sebebiyle verilecek olan veraset ve intikal vergisi beyannamesinin
yanı sıra ilgili vergi dairesine, malların çeşidine göre verilmesi
gereken diğer belgeler :
Gerekli Belgeler ;
1. Veraset ilamının ASLI ( Noter veya Mahkemeden alınacak)
2. Tapu fotokopisi veya Tapu dökümü ( Tapu Müdürlüklerinden alınabilir ayrıca randevuya gelindiğinde Veraset Dairesince de yardımcı olunabilmektedir.)
3. Rayiç bedeli gösterir belge (Belediyeden alınacak ve ölüm yılına ait mühürlü ve ıslak imzalı olacak)
4. Varsa bankadaki net para veya menkul kıymetler tutarını gösterir belge
5. Varsa araç veya silaha ait ruhsat fotokopisi
6. Araç varsa kasko değer belgesi https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi alınabilir
7. Varsa şirketin bilançosu ve gelir tablosu (Şirketin aktifine kayıtlı gayrimenkullerin rayiç bedel - tapu fotokopisi ve araç varsa ruhsat fotokopisi)
8. * NOT: VERASET BEYANNAMESİ doldurularak tüm mirasçılar tarafından imzalanması gerekmektedir.(linkten indirilebilir) NOT: Vefat eden kişi adına TEK RANDEVU yeterli olup, tüm mirasçıların randevu almasına gerek yoktur.
9. Veraset Beyannamesi vefat edenin ikametgahının bulunduğu yer veraset vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
10. Yeditepe Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi yetki alanları: AVCILAR, BAĞCILAR, BAHÇELİEVLER, BAKIRKÖY, BAŞAKŞEHİR, BAYRAMPAŞA, ESENLER, FATİH, KÜÇÜKÇEKMECE, GÜNGÖREN, ZEYTİNBURNU.
11. Hisar Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi yetki alanları: ARNAVUTKÖY, BEŞİKTAŞ, BEYOĞLU, EYÜPSULTAN, GAZİOSMANPAŞA, KAĞITHANE, SARIYER, SULTANGAZİ VE ŞİŞLİ
12. Rıhtım Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi yetki alanları: ADALAR, ATAŞEHİR, BEYKOZ, ÇEKMEKÖY, KADIKÖY, KARTAL, MALTEPE, PENDİK, ÜMRANİYE, ÜSKÜDAR, SANCAKTEPE, SULTANBEYLİ, TUZLA, (01.03.2013-31.12.2015 tarihi arasında ŞİLE’de ikamet edip vefat edenler)
13. Randevular 90 günlük periyotlarla açılmakta olup, en fazla 90 gün sonrasına randevu alınabilmektedir. Ancak salgın nedeniyle Kurumumuzda esnek ve dönüşümlü mesai uygulandığından zaman zaman yoğunluk yaşanmaktadır. Bu nedenle randevuların dolu olması halinde saat 17:00 'dan sonra ilave 1 er günlük randevu açılmakta olup randevu alabilirsiniz. Lütfen gelemeyeceğiniz randevuları randevu sorgulama kısmından sorgulayıp iptal ediniz.
14. UYARI: Randevu oluşturulurken Vefat edene/bağış yapana ait girişi istenen TC Kimlik Numarası, ad ve soyad bilgilerinin Nüfus Kayıtlarındaki bilgilerle birebir aynı olmasına dikkat ediniz, aksi takdirde vergi dairesi müdürlüğünce yapılacak kontrol ve tespit üzerine nüfus verileri üzerinden yapılacak sorgulamada kayıt bilgilerine rastlanılmayan randevu girişleri iptal edilecektir. Mağduriyet yaşamamanız için bilgilerinizin doğru girildiğinden emin olduktan sonra RANDEVUNUZU onaylayın. Randevunuzun oluşmadığını düşünüyorsanız mükerrer kayıt oluşturmamak için önce RANDEVU SORGULA menüsünden kontrol edin kayıt oluşmamışsa yeni giriş sağlayın. Mükerrer kayıt olması halinde YAKIN TARİHLİ RANDEVU dışındaki mükerrer kayıtlar iptal edilecektir. Göstereceğiniz hassasiyet randevu almak isteyen diğer vatandaşlarımızın mağduriyetini önleyecektir!
15. Uyarı: Oluşturduğunuz randevulara gelemeyecek durumda iseniz, Lütfen aldığınız randevuyu RANDEVU SORGULA menüsünden sorgulayarak kontrol edin ve sonra iptal ediniz. İptal edilen randevu kadar yeni randevu alınabileceğinden diğer vatandaşlarımızın randevu sistemi hizmetinden faydalanmasını sağlamış olur ve yaşanabilecek mağduriyetleri önlemiş olursunuz.
VERASET BEYANNAMESİ NEREYE VERİLİR?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat etmiş durumda olan kişinin son ikametgâhının bulunduğu yerde olan vergi dairesine verilir. Vefat eden kişinin ikametgâhı yabancı bir memlekette ise; Türkiye’deki son ikametgâhının bulunmakta olduğu yerdeki vergi dairesine verilir.
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?
Malların kişilere;
– veraset (miras) yoluyla
veya
-ivazsız (karşılıksız) olarak
intikal etmesi halinde 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 2’nci maddesine göre vergiyi doğuran olaylar gerçekleşmiş sayılır.
Bunlar;
-Ölüm ile Mirasçılık
-Gaiplik ile Mirasçılık
-Hayatta iken yapılan ivazsız (karşılıksız) intikaller
(bağışlamalar vs)
olarak sıralanabilir.
ÖLEN KİŞİNİN VERGİ BORCU YOKTUR YAZISI NASIL ALINIR?
İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasına, beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birinin bilgileriyle girilebilecek ve vefat eden kişinin TC kimlik numarasıyla işlem gerçekleştirilebilecek. Sistem, adım adım ve kolay şekilde beyannamesini doldurması için mükellefi yönlendirecek.
İş ararken aman dikkat! Sahte teklif tuzağına düşmeyinİş dünyasının sıklıkla kullandığı LinkedIn gibi sosyal ağ platformlarını taklit eden çevrim içi dolandırıcılık yöntemlerinin son aylarda yaygınlaştığı uyarısında bulunuldu.