Haber

Uzmanlar uyardı! Metaverse gözünüzü bozabilir

Türk Oftalmoloji Derneği, son dönemde Metaverse platformunun gelişmesiyle kullanımı artan sanal gerçeklik gözlüklerinin, uzun süreli kullanılması halinde göz sağlığını bozabileceği uyarısında bulundu.

Türk Oftalmoloji Derneği Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu (ORR) Birimi Üyesi Dr. Murat Erbezci,  Metaverse platformunda kullanımı hızla artan sanal gerçeklik gözlüklerinin (Virtual Reality – VR Gözlükleri) şaşılık, göz kayması, miyopi, göz yorgunluğu ve gözde istemsiz titremelere yol açabileceğini söyledi.

Optik aldatmacalar

VR gözlüklerin yapay optik yanılsamalarla 3 boyutlu görme hissi verdiğine dikkat çeken Dr. Erbezci, sanal gerçeklik gözlükleriyle ilgili şu uyarılarda bulundu: “Birçok üretici, cihazlarının kullanımı için yaş sınırlamasından bahsediyor. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görmenin gelişimi, göz hareketleri ve gözlerin birlikte çalışması ile oluşan derinlik hissine etkileri olabileceği düşünülüyor. Gözün yaklaşık 20 cm önünde duran ekranlardaki görüntü bazı optik aldatmacalar yapılarak sanki 2 metre uzaktaymış gibi algılanıyor.

Pandemide, çocuklarda miyopi arttı

Gelişim çağındaki çocuklarda, miyopinin ortaya çıkması ya da varsa daha hızlı ilerlemesi söz konusudur.  Pandemi döneminde evde kalıp bilgisayar başında uzun zaman geçiren çocuklarda miyopi görülme sıklığı yüzde 1.7-3 oranında arttı. Benzer bir durum VR gözlüklerin uzun ve sık kullanımında da ortaya çıkabilir. Ayrıca bu gözlüklerle göz hareketleri ve akomodasyon (uyum) eşleşmesinde sorunlar olabileceği için, gözlerde kayma, şaşılık, gözde istemsiz titreme hareketlerinin ortaya çıkması (nystagmus) ve ayrıca etrafımızdaki nesnelerin pozisyonlarını algılamamızda sorunlar (derinlik hissi) ortaya çıkabilir.  Bu tarz sorunlar, oyun süreleri uzadıkça sadece çocuklarda değil erişkinlerde de görülebilir.”

Gözde yanma, ağrı, bulanık görme...

“Uzun süre ekran karşısında kaldığımızda, ekrandan yayılan mavi ışık, insanın günlük ritmini düzenleyen kortizol, melatonin gibi hormon salgılarını etkiler. Özellikle akşam saatlerinde bilgisayar ya da sanal gerçeklik gözlüklerden yayılan ışık, uykumuzu kaçırabilir, günlük ritmimizi bozabilir. VR gözlüklerinde de tıpkı bilgisayar kullanımında olduğu gibi göz yorgunluğu ortaya çıkabilir, gözlerde yanma, batma, kızarıklık, ağrı ve bulanık görme şikayetleri görülebilir. “

Önlemek için neler yapmalıyız?

Dr. Murat Erbezci uyarılarının ardından bu etkileri en aza indirmek için yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı: “En önemli tedbirlerden biri sanal gözlüklerin kullanım süresini azaltmaktır. 20 dakikada bir, en az 20 saniye süreyle, en az 6m ve daha uzağa bakarak gözlerimizi dinlendirmemiz gerekir. Çocukların her gün en az 1 saat dışarıda, gün ışığında vakit geçirmesi lazım. Gözlerde oluşan kızarıklık, batma, yanma gibi sorunlar için ise göz hekiminize danışarak uygun bir suni gözyaşı damlası kullanmak mümkün. Uzun süre ekran başında ya da sanal gerçeklik sistemleri ile oynayarak vakit geçirenlerin 6 ayda bir göz hekimine görünmesini öneriyoruz. “

Ayakkabı fuarında 'metaverse'li tanıtım!İzmir'de düzenlenen ayakkabı ve çanta fuarında bir firmanın metaverse evreninde açtığı teşhir salonu ilgi gördü.