Haber

Uzman İsim; Banka Müşterilerini Uyardı! Siber Dolandırıcılar Devrede, Gece 2-5 Arasına Dikkat!

Son zamanlarda artan dolandırıcılık vakaları ile ilgili kritik açıklamalarda bulunan Adli Bilişim Uzmanı “Herkes derin bir uykuya daldığında siber dolandırıcılar harekete geçiyor” diyerek, konuyla ilgili önemli uyarıda bulundu. Ayrıntılar işte sizlerle…

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, internet bankacılığı dolandırıcılığının dijitalleşme ile son dönemde arttığına dikkat çekerek bu konu hakkında alınması gereken önlemleri bir bir açıkladı. Gece 02.00 ile 05.00 arasında mağdurların adını kullanarak kredi kullanıldığını ve kişilerin hesaplarındaki paraları kendi hesaplarına aktardıklarına dikkat çeken uzman isim bu detaylara dikkat dedi…

Gece 2 ile 5 Arasına Dikkat!

internet bankacılığı dolandırıcılığının dijitalleşme ile son dönemde arttığına dikkat çeken Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcılar tarafından gönderilen SMS ve e-postalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şu bilgileri aktardı.

Kırık, siber dolandırıcıların, vatandaşları ağına düşürmek için birçok yöntemlere başvurduklarını dile getirerek, SMS'le bazen de e-posta üzerinden gönderilen linkle veya bankadan arıyormuş gibi davranarak vatandaşları tuzağa düşürdüklerini belirtti.

Özellikle son dönemlerde oltalama taktiklerin arttığını belirten Kırık, “bankadan usulsüz bir şekilde para çekildiğine dair mesajlar geliyor. Sonraki süreçte vatandaşlar, şifrelerini güvene almak adına o linke tıklıyor" diyerek bu konu hakkında alınması gereken önlemleri açıkladı.

Casus Yazılımlara Dikkat!

Dolandırıcıların halk arasında tanınan ve bilinen bankaların sitelerini birebir kopyalamış durumda olduğunu dile getiren Kırık; bu nedenle kullanıcılar, tıpkı e-devlet dolandırıcılığında olduğu gibi ilgili bankaya girdiklerini düşünüyor ve vatandaşlık numaralarını bilgilerini ve şifrelerini sisteme giriyor. Sonra ise girilen bilgiler dolandırıcıların veri tabanına aktarılmış oluyor. Daha sonra ise bankacı olarak arayan kişiler devreye girerek, vatandaşları oyalıyor. O arada dolandırıcılar sizin şifrelerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi girerek büyük bir dolandırıcılık faaliyeti içerisinde bulunuyor” dedi.

Casus yazılım ile ilgili uyarıda bulunan uzman isim; korsan maç sitesinden, indirdiğiniz bir uygulama üzerinden veya başka bir siteden telefonlarınıza ya da bilgisayarlarınıza bilmeden casus yazılım yüklenmiş olacağını vurgulayarak, herkes derin uykuya daldığında siber dolandırıcılar, devreye girdiğini belirtti. Özellikle gece 02.00 ila 05.00 aralığında siber suçların en yoğun işlendiği kriminal zaman dilimi olduğuna dikkat çeken uzman isim, bu konu hakkında alınacak önlemeleri şu şekilde açıkladı;

Sitelerin güvenlik sertifikalarına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kırık, cihazlara mutlaka antivirüs yazılımı yüklenmesi gerektiğinin önemine değindi.

Kırık, “bankalar bu tarz dolandırıcılığa karşı yapay zekâ uygulamalarını kullanmalı” diyerek, “Bankaların bu konuda bir takım güvenlik önlemi alması gerek” dedi.

Siber dolandırıcıların gece saatlerinde gerçekleşen saldırıları önlemek için her gece yatmadan önce telefonların internet bağlantısını kesebilirsiniz.