Uzman isim akciğer kanseri hakkında uyardı! Yapılması gerekenleri söyledi!
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, ülkemizde akciğer kanserinin durumu ile ilgili uyarılarını dile getirdi. Olgaç, ülkemizin tüm dünya ülkeleri arasında akciğer kanseri görülme sıklığı kapsamında birinci sırada, her iki cinsin de beşinci sırada olduğu duyurdu.
Açıklamalarının ardından akciğer kanseri ile ilgili bilgi veren
Prof. Dr. Güven Olgaç, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında da
açıklama yaptı. İşte haberin merak edilen tüm detayları…
Akciğer kanseri ölüm hızı sıralamasını açıkladı!
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, Dünya Sağlık
Örgütü’nün verileri kapsamında dünya çapında akciğer kanserinin
kadınlarda ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en önde gelen
sebebi olduğunu belirterek, akciğer kanserinin ölüm hızı
sıralamasında da dördüncü sırada olduğunu açıkladı.
Olgaç, akciğer kanserindeki en büyük risk faktörünün sigara kullanmak olduğunu belirterek, sigara kullananlarının olgularının yüzde 82’ini oluşturduğunu vurguladı. Asbest, radon, arşeniz gibi çeşitli çevresel sorunların riski artırdığını da açıkladı.
Akciğer kanserinde erken teşhis ve tedavi
Prof. Dr. Olgaç, akciğer kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayarak, düşük dozda radyasyona maruz kalınarak yapılan bilgisayarlı tomografinin en başarılı tanı yöntemi olduğunu söyledi. Bu taramayla özellikle sigara kullanan ya da geçmişte uzun bir süre sigara içen 50 yaş ve üzerindeki bireylere tavsiye ettiğini söyledi.
Akciğer kanserinin başında göğüs ve sırt ağrısı, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ile sebepsiz kilo kaybının geldiğini belirten Prof. Dr. Olgaç, bu belirtilerden birinden ya da birkaçının varlığının olması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Akciğer kanserinde teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında da açıklama yapan Olgaç, akciğer kanseri şüphesi olan hastaların ayrıntılı bir şekilde teşhis sürecinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Akciğer röntgeni, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), iğne biyopsi, bronkoskopi, pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi çeşitli yöntemlerin kullanılabileceğini de söyledi.