Ürün fiyatlarındaki 9,99’un sırrı!
Alışverişlerinizde fiyat etiketlerinin çoğu 9 ya da 99 ile bittiği dikkatinizi çekmiştir. İndirimli fiyatı 189.95!”, “Yalnızca 89.99!” gibi ifadelerle sık sık karşılıyoruz. Bol 9’lu fiyatların sebeplerini duyunca şaşıracaksınız. İşte ürün fiyatlarındaki küsuratların arkasında yatan gerçekler…
Bu 100 yılı aşkın süredir kullanılan ‘sol basamak etkisi’ diye
adlandırılan bir satış taktiğidir.
Bu yöntem ile müşterilerin satın alma refleksi artırılır.
Bu fiyatlandırma stratejisi, satışları artırmada son derece etkilidir.
Bir sayıyı okuduğumuzda en soldaki rakam en sağdakine göre daha fazla etkilidir.
89 sayısı 90’a bir rakam mesafede olmasına karşın okurken, önce 8 sayısını gördüğümüz için bu ürünün fiyatının daha az olduğunu düşündürür.
Etikette yer alan 5.99 rakamı 5 gibi algılanır. Çünkü en soldaki rakam baskın unsurdur.
Güney Brittany Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2008 yılında 8 Euro’dan 5 farklı pizza satan restoranda bir çalışma yaptı.
Bu beş çeşit pizzadan birinin fiyatı 9.99 Euro’ya düşürüldü. 0,01 Euro indirim yapılan pizzanın satışın yüzde 17 oranında arttığı görüldü.
Rakamsal açıdan önemsiz görünen bu düşüş, müşterilerin düşüncelerini değiştirmesinde çok etkili oldu.
9 sayısı insanın psikolojik olarak en iyi seçimi yaptığı algısını oluşturur.
Chicago Üniversitesi’nden Eric Anderson ve MIT’den Duncan Simester, aynı elbiseyi 3 farklı sipariş kataloğunda 34, 39 ve 44 dolara fiyatlandırdı. Daha sonra bu elbiselerden en çok 39 dolarlık elbisenin satıldığını gördüler.
Fiyat etiketinin sondaki 9 rakamı, müşterilerde alınan ürünün indirimli olduğu etkisi bırakıyor.
Ticaret yapanlar, dikkati fiyattan uzaklaştırmak için psikolojik sayı numarasına başvurur.
Cornell Üniversitesi'nin bir çalışması, para biriminin menüden çıkartılmasının müşterilerin harcamalarını yüzde 8 artırdığını ortaya koydu.
Diğer bir satış stratejisi de fiyatları bir sütunda listelemek yerine, her yemeğin açıklamasından sonra yazmaktır. Böylelikle müşterilerin fiyatlar arasında kıyaslama yapmasının önüne geçilmiş olur.
Küsuratlı fiyat uygulamasının ortaya çıkışıyla ilgili iki farklı teori var:
İlk teori: ABD’de iç savaştan sonra İngiltere’den ithal edilen malların kaliteli sahip olması ve etiketlerinin 9 rakamı ile bitmesi ve sonraki dönemde de sonu 9 ile biten ürünlerin kalite imajı çağrıştırıyor olması.
İkinci teori: 1900’lü yılların başlarında çalışanların parayı kasaya koyduklarından emin olmak için 1 dolarlık fiyat etiketlerini 0.99 dolar yazan etiketlerle değiştirildi. Böylece çalışan para üstü vermek için kasayı açmak zorunda kalacak ve işlem kayda gireceğinden parayı cebine koyması önlenmiş olacaktı.
Sol basamak etkisi zamanla pazarlama hilesine dönüştü.