Haber

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ndeki en büyük ticaret ortağı kim ve hacmi ne kadar? Ömer Bolat açıkladı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği ile olan ticaret hacmimizin yaklaşık dörtte birini kapsayan ülkeyi açıkladı. Yatırım oranına da değinen Bolat, dudak uçuklatan ihracat verilerini paylaştı.

   Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X hesabından Berlin MÜSİAD’ın aracılığıyla Türk yatırımcılar, iş insanları ve Berlin Türk İş Dünyası STK temsilcileri ile bir araya geldiğini paylaştı. Türkiye'nin 2023 yılında Avrupa Birliği ile olan ticaret hacminin 211 milyar dolara ulaştığını bildiren Bolat, 50 milyar dolarlık kısmın Almanya ile gerçekleştiğinin altını çizdi.

   Türkiye'nin geçen senenin ihracat geliri olan 255,5 milyar doların 105 milyar dolarının AB ülkelerinden geldiğini dile getiren Ömer Bolat, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya’da Berlin MÜSİAD’ın koordinasyonunda yatırımcılarımız, iş insanlarımız ve Berlin Türk İş Dünyası STK temsilcileri ile bir araya geldik.

2023 yılında Avrupa Birliği ile olan ticaret hacmimiz 211 Milyar Dolara ulaşmış olup, bunun 50 Milyar Dolarlık kısmı AB’deki en büyük ticaret ortağımız Almanya ile gerçekleşmiştir. 2023 yılında toplam ihracatımız olan 255,5 Milyar Doların 105 Milyar Doları AB ülkelerine gerçekleştirilmiş, ülkemizdeki doğrudan yatırımların %65’i de AB menşeilidir.

Türkiye güçlü ekonomisi, stratejik konumu, genç nüfusu ve yatırım için olması gereken istikrarlı büyüme grafiği ile birlikte, önümüzdeki dönemde artan bir ivme ile bu ticaret hacimlerini daha da yukarıları taşımaya 2023 Türkiye Yüzyılı hedefleri arasına almış bulunmaktadır.

Bu hedefler doğrultusunda burada bulunan iş insanlarımız, yatırımcılarımız ve STK temsilcilerimizle yapacağımız istişarelerin, oluşturacağımız yol haritalarımızın ülke ekonomimize katkısının çok önemli olacağına inancım tamdır. Bu önemli çıktıları elde ettiğimiz toplantıya vesile olan Berlin MÜSİAD Başkanı Fikret Doğan, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve katılım gösteren kıymetli iş insanlarımıza teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim."

Ömer Bolat kimdir?

   Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden 1984 yılında mezun olan Ömer Bolat, Yüksek lisans eğitimini Avrupa Entegrasyonu alanında Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü'nde tamamladı. Almanya-Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomisi Enstitüsünün yüksek lisans düzeyindeki Uluslararası Ekonomi ve İşletme programından mezun olan Bolat, doktorasını Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsünde tamamladı. 2014 yılında Doçent, 2019 yılında ise Profesörlük unvanını alan Ömer Bolat, Eylül 2015 – Eylül 2020 tarihleri arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde Uluslararası Ekonomi, Yönetim, İşletme ve Girişimcilik alanında Yüksek Lisans dersleri vermiştir. 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Bölümünde Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. MÜSİAD Yönetim Kurulundaki 15 yıllık görev süresi içinde 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl süresince MÜSİAD Genel Başkan olarak görev yapan Ömer Bolat, ALBAYRAK Holding A.Ş.’de Genel Koordinatör (CEO) olarak Mayıs 2000’den 2 Haziran 2023 tarihine kadar, 23 yıl boyunca görev yaptı. 2021 ve 2022 yıllarında Altın Lider Ödülleri Yarışmasında “Türkiye’nin En Başarılı CEO’ları – Altın Lider Ödülü”nü kazanan Bolat, 4 Haziran 2023 tarihinden beri Ticaret Bakanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.