Türkiye'de 170 bin sosyal medya fenomeni var: Ne kadar para kazanıyorlar?
Türkiye'de yaklaşık olarak 170 bin sosyal medya fenomeni (influencer) bulunduğu tahmin ediliyor. Influencerlar, 1 milyon 900 bin liraya kadar olan kazançları için gelir vergisi ödemiyorlar. Peki influencerlar nasıl para kazanıyor?
Reklamcılar Derneği'nin Türkiye Medya Yatırımları Raporu'na
göre, influencer pazarlaması için yapılan reklam yatırımları, bu
yılın ilk altı ayında 1 milyar 709 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakam,
geçen yılın aynı dönemine göre 2,4 kat artışı temsil ediyor.
Türkiye'de sosyal medya kullanıcılarının nüfusa oranı yüzde 73'e
ulaşıyor. We Are Social Dijital 2023 raporu, 18 yaş ve üzeri
yaklaşık 59 milyon sosyal medya kullanıcısının olduğunu gösteriyor.
Bu kullanıcılar, aylık ortalama 21 saat 24 dakika ile en fazla
Instagram'ı kullanıyorlar, onu 20 saat 54 dakika ile TikTok,
ardından YouTube, WhatsApp ve Facebook takip ediyor. Rapora göre,
Türkiye'de influencerları sosyal medyada takip etme oranı ise yüzde
11,7.
Bu bağlamda, influencer pazarlaması giderek daha fazla ilgi görüyor. Reklamcılar Derneği, influencer pazarlamanın 2022'den 2023'ün ilk yarısına kadar yüzde 176 büyüdüğüne dikkat çekiyor. Dijital medya alanında influencer pazarlamanın büyüme trendine devam ettiğini belirten dernek, markaların tüketiciye ulaşmak ve dikkat çekmek için bu alana daha fazla yatırım yaptığını vurguluyor.
170 bin influencer var
Influencer pazarlaması ajansı ve teknoloji sağlayıcısı Creatorden'in 2023 yılı raporuna göre, Türkiye'de yaklaşık 170 bin influencer bulunuyor. Instagram'daki influencerların yüzde 64'ünü kadınlar oluştururken, yüzde 36'sı erkeklerden oluşuyor. Facebook'ta kadın kullanıcı oranı yüzde 25 iken, TikTok'ta yüzde 48 seviyesinde.
Yaşa göre incelendiğinde, TikTok'taki influencerların yüzde 41,3'ü 18-24 yaş aralığında bulunurken, YouTube'da ağırlık yüzde 52,6 ile 18-24 yaş aralığındadır. Instagram'da ise kullanıcıların yüzde 31,3'ü 18-24 yaş aralığındayken, yüzde 41,9'u 25-34 yaş aralığındadır.
Rapora göre, geçen yıl markaların yüzde 35'i influencer pazarlaması için 2 milyon TL'den daha fazla bir bütçe ayırdı. Markaların yüzde 18'inin pazarlama bütçesi 5 milyon TL'nin üzerindeydi.
Creatorden'in raporu, Türkiye'de faaliyet gösteren 50'den fazla global ve yerel şirketle yapılan anket sonuçlarına dayanıyor. Ankete katılan pazarlama profesyonellerinin yüzde 21'i Twitch, yüzde 14'ü Facebook ve Spotify, yüzde 11,6'sı LinkedIn üzerinden de influencer işbirlikleri yaptıklarını belirtti.
İnfluencerlar nasıl para kazanıyor?
Creatorden'e göre influencerlar, firmalarla yaptıkları anlaşmalar dahilinde en çok paylaşım karşılığı ücret alırken, bazıları satış komisyonu, ücretsiz ürün veya indirim kodu da alıyor. Katılımcıların yüzde 82'si ödeme olarak paylaşım karşılığı ücreti tercih ederken, yüzde 38 ücretsiz ürün veya hizmeti tercih ediyor, yüzde 13 satış komisyonunu, yüzde 11 ise indirim kodunu tercih ediyor. Yüzde 13'lük bir kesim ise erişim, etkileşim ve izlenmeye dayalı performans bazlı ödeme yapıyor.
Geçen yıldan itibaren sosyal medya içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştirenler için basit bir vergilendirme usulü getirildi. 26 Ekim 2021'de yürürlüğe giren 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, 2022 itibarıyla bu tür işlerle uğraşanlar, Türkiye'deki bir bankada özel bir hesap açmak ve banka tarafından yapılan ödemelerden yüzde 15 stopaj kesintisi yapılmasını gerektiriyor. Bu kapsamda elde edilen gelirlerin 2022 için 880 bin TL'si gelir vergisinden muaf tutuldu. Bu muafiyet miktarı 2023 yılında 1 milyon 900 bin TL'ye yükseltildi. Stopaj oranı yüzde 15 olarak sabitlenirken, 2023 yılı için 1 milyon 900 bin TL'ye kadar değişmiyor. Bu gelirler ayrıca KDV'ye tabi tutuluyor, ancak istisnadan faydalanabilmek için ödemelerin açılan özel hesaba yapılması gerekiyor.
30-40 bin kişi inceleniyor
DW Türkçe'den Pelin Ülker'e konuşan vergi uzmanı Nedim Türkmen, kripto paralarla ödeme alındığında ya da transferwise, payoneer, stripe gibi uygulamalarla ile para bireysel hesaba çekildiğinde istisnadan faydalanılamadığına dikkat çekiyor.
Türkmen, söz konusu istisnada gelirlerin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra elde edilmesi gerektiğine dikkat çekerek bazı sosyal medya yayıncıları hakkında daha önceki yıllara ilişkin vergi incelemelerinin olduğunu, bu kapsamda belirlenen 30-40 bin kişinin incelemesinin devam ettiğini belirtiyor. Buradan cezalar gelebileceğini dile getiren Türkmen, yeni yasayla birlikte sistemin kolaylaştırıldığı ve iyi işlediği görüşünü paylaşıyor.
Eylül 2022'de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, Youtube, Facebook, Instagram, Bigo Live, Twitch, TikTok, Dlive ve Scorp mecraları üzerinden yapılan analizler sonucu, 50 bin kişinin sosyal medya aracılığı ile elde ettiği gelirler üzerinden vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmediği tespit edildiğini duyurmuştu. Nebati, yapılan çalışmalar kapsamına giren 3 bin kişilik analizde 588 kişi için işlem başlatıldığı bilgisini vermişti.
(Ekonomim)