Haber

Tüketiciyi Koruma Kalkanı Güçleniyor: Tüketicileri Korumak İçin 4,4 Milyar Liralık Ceza Uygulandı

Tüketiciyi koruma kalkanı güçleniyor: Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında tüketicinin korunmasına yönelik denetimler kapsamında 4,4 milyar lira idari para cezası uyguladı. İşte o cezaların detayları…

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin haklarını koruma ve mağduriyetleri önleme amacıyla 2024 yılında yoğun denetimler gerçekleştirerek, bu denetimler sonucunda, tüketiciyi mağdur eden firmalara toplamda 4,4 milyar TL idari para cezası uyguladı.

“283 Binden Fazla Firma Denetlendi”

Bakanlık, geçen yıl tüketicilerin işlem yaptığı 283 bin 131 farklı firmada denetim gerçekleştirerek, bu denetimler kapsamında tüketici haklarına aykırı uygulamalar tespit edilen firmalara cezai işlem uygulandı.

Tüketicilerin daha etkin korunması amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da da önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler şu şekilde özetleyebiliriz;

Aldatıcı Reklamlara Sıkı Takip:

Yanıltıcı ve aldatıcı reklamlarla daha etkin mücadele için Reklam Kurulu'na erişim engelleme yetkisi verildi. Bu, tüketicilerin yanıltıcı reklamlara maruz kalmasını engellemek için önemli bir adım.

Ceza Tutarlarında Artış:

Satıştan kaçınma ve satış sonrası hizmetlerdeki aksaklıklar için uygulanan ceza tutarları artırılarak, caydırıcılığın sağlanması hedeflendi.

Dijital Sözleşme İmkanı:

Tüketicilere, kredi sözleşmelerini dijital ortamda da yapabilme imkanı tanındı. Bu, tüketicilere daha fazla kolaylık ve erişilebilirlik sağlayan değişiklik olarak dikkatleri çekiyor.

Reklam Kurulu'na Cezaları Artırma Yetkisi:

Reklam Kurulu'na, aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarda caydırıcılık ve orantılılık ilkesini gözeterek cezaları 10 katına kadar artırma yetkisi verildi.

Uzlaşma Kapsamı Genişletildi:

Yargının iş yükünü azaltmak ve kamu alacaklarının daha hızlı tahsilini sağlamak amacıyla Reklam Kurulu cezaları uzlaşma kapsamına alındı.

Doğrudan Satış Sektörü Düzenlendi:

Türkiye'de 550 milyon dolar ekonomik büyüklüğe sahip ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 2 milyondan fazla kişinin faaliyet gösterdiği doğrudan satış sektörü de düzenlendi.

Fiyat Listeleri Zorunlu Hale Getirildi:

Lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin iş yerinin giriş kapısının önüne konulması zorunlu hale getirildi. Bu uygulama ile tüketicilerin fiyatlar konusunda önceden bilgi sahibi olması ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi adına önemli değişiklikler olarak görülmekte.