Tescilli lezzet 'kurutmalık' güneşle buluştu
Gaziantep'in coğrafi tescilli lezzeti olan rengarenk kurutmalıklar, olgunlaşması için güneşle buluşturuldu.
Gaziantep'te mevsimlik işçilerin tarladan topladığı biber ve
patlıcanlar saplarından ayrılıyor. Ayıklanan ürünler kamyonlarla
kentin tepelik alanlarına taşınıyor. Burada özenle tek tek iğne
yardımıyla ipe geçirilen ürünler, özel olarak tahtadan yapılan
sergi alanlarına asılıyor.
Hava durumuna bağlı olarak ortalama 15 günde tamamen kuruyan
ürünler, paketlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde
satılıyor.
Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescilli kurutmalıklar, özellikle kış aylarında mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.
YILDA 200 MİLYON ADET
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kentte 3 milyon 476 bin 250 dekar alanda tarımsal üretimin yapıldığını söyledi. Bu alanın yaklaşık yüzde 4'ünde sebze yetiştirildiğini belirten Karayılan, kurutmalığın lezzet ve ekonomik getirisi bakımından önemli bir ürün olduğunu ifade etti.
Üretilen kurutmalıkların yurt içi ve yurt dışında lezzetle tüketildiğini dile getiren Karayılan, şunları kaydetti: "2021 yılı TÜİK verilerine göre ilimizde 33.128 ton patlıcan, 9.476 ton dolmalık biber ve 3.251 ton kabak üretimi yapılmıştır. Kurutmalık üretimi özellikle dar gelirli mahallelerde yaşayan ev hanımları için de önemli bir gelir kaynağıdır. 50'lik diziler halinde iplere takılıp satılan kurutmalık ürünlerden patlıcan ve kabağın 1 adeti piyasada yaklaşık 1liraya satılmakta olup, biberde ise bu rakam yaklaşık 80 kuruşa denk gelmektedir. İlimizde kurutmalık üretimi yoğun olarak Oğuzeli ilçemizde yapılmakla beraber, yıllık yaklaşık 150-200 milyon adet kurutmalık üretimi gerçekleştirilmektedir.”
Ürünlerin çoğunluğunun lokanta ve restoranlar başta olmak üzere yurtiçinde tüketildiğini belirten Karayılan, “4-5 milyon adedi de yurtdışına ihraç edilmektedir. Kurutmalık ürünler daha çok Türk vatandaşlarımızın yaşadığı Almanya, Fransa, Avusturya gibi Avrupa ülkelerine gönderilmektedir" dedi.
Mehmet Akif Parlak / AA
Daha iyi izlenim yaratmak için vücut dilinizi doğru kullanınBeden dilinizi doğru kullanıyor musunuz? Duruşunuz düşündüklerinizi yansıtıyor mu? Beden dilini kullanarak çevremize yanlış mesaj gönderme ihtimalimizi azaltmak için ne yapabiliriz?