Sürücü Belgesi Yenileme Ücretlerinde Büyük Fark! İşlem Aynı İkisi Arasında 81 Kat Fark
Altay, sürücü belgesi yenileme ücretlerindeki büyük farklılığa dikkat çekerek, “iki işlemde aynı birinden 15 TL diğerinden 1220 TL alınıyor” diyerek konuyla ilgili açıklama yaptı.
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici
Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, eski tip sürücü
belgesini yenileme işlemiyle daha önce sürücü belgesini yenileyen,
kaybeden, süresi biten veya yıpranan vatandaşların ödediği
tutaralar arasındaki farka dikkat çekerek, değerlendirmede
bulundu.
"Cezalandırıcı Uygulamaya Son!"
Altay, eski sürücü belgelerinin kullanım süresini iki yıl daha
uzatılarak ehliyet yenileme işlemlerinde son tarihin 31 Aralık 2024
olarak belirlediğini dile getirerek, eski tip sürücü belgesi
yenileme işlemi ve sürücü belgesini yenileyen, kaybeden, süresi
biten veya yıpranan vatandaşlardan talep edilen ödemeler arasındaki
büyük fark ile ilgili şu açıklamada bulundu.
Altay “Eski tip sürücü belgesini yenileme işleminde bilindiği üzere 13,00 TL değerli kâğıt bedeli, 2,00 TL vakıf hizmet bedeli olmak üzere toplam 15,00 TL ücret alınıyor. Ancak, daha önce sürücü belgesini yenileyen, kaybeden, süresi biten, yıpranan vatandaşlardan bu işlem için 990,00 TL değerli kâğıt bedeli, 230,00 TL vakıf hizmet bedeli olmak üzere toplam 1.220,00 TL ücret alınmakta. Bu durumda da tüm süreçler aynı olmasına karşın her iki işlem arasında 81 kat fazla ücretlendirme söz konusu” dedi.
Sözlerinin devamında ise “bu fark, ilgili kamu kurumunun “kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle yeni tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde değerli kâğıt ve harç bedelleri ‘indirimsiz’ şekilde alınır” açıklamasına dayandırılmaktadır.” Diyerek, “Bu nedenle aynı işlemler için aynı ücretin alınması, sürücü belgesini çok önceden değiştirenleri cezalandıran uygulamaya son verilmesi gerekmektedir” dedi.
“Tüketici Haklarına Aykırı”
Daha önce sürücü belgesi yenilemiş olan vatandaşların daha yüksek ücret ödemesi gerektiği durumunu "cezalandırıcı uygulama" olarak nitelendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğunu ve bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.