Şirket satın alma ve birleşme işlemlerinde rekor kırıldı
KPMG Türkiye'nin Birleşme ve Satın Alma Danışmanlık Şirket Ortağı Özge İlhan, Türkiye'de bu yılın ilk 11 ayında gerçekleşen 486 şirket satın alma veya birleşme işlemini değerlendirirken, "Gerçekten işlem adedi bazında rekor bir yıldı" ifadesini kullandı.
KPMG Türkiye'nin Birleşme ve Satın Alma Danışmanlık Şirket
Ortağı Özge İlhan, yılın ocak-kasım dönemini kapsayan şirket
birleşme ve satın alma işlemleriyle ilgili yaptıkları araştırmanın
sonuçlarını paylaştı. İlhan, 2023'ün dünya genelinde ve Türkiye'de
yüksek enflasyon ve faiz gündemine sahne olduğunu belirterek, bu
durumun satın alma ve birleşme işlemlerini etkilediğini
vurguladı.
Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ülkeyi yasa
boğduğunu ifade eden İlhan, sonrasındaki seçimlerin ardından
istikrarın artmasıyla birlikte Türkiye'de birleşme ve satın alma
işlemlerinde rekor bir yıl yaşandığını söyledi. Dünya genelinde ise
işlemlerin 11 ayda 2022'ye göre 3,2 trilyon dolardan 2,4 trilyon
dolara düştüğünü belirten İlhan, yüksek enflasyon nedeniyle işlem
adedinde bir miktar azalma olduğunu dile getirdi.
İlhan, Türkiye'de ise geçen yılın aynı dönemine göre işlem adedinde önemli bir artış yaşandığını belirterek, bu yıl toplamda 486 işlemin gerçekleştiğini kaydetti. Türkiye'deki birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam hacminin 2,7 milyar dolar olduğunu ifade eden İlhan, değeri açıklanmayan işlemleri de hesaba kattıklarında toplam işlem değerinin 7,3 milyar doları bulduğunu söyledi.
En büyük işlem Tofaş
Özge İlhan, Türkiye'deki birleşme ve satın alma işlemlerinde endüstriyel üretim ve otomotiv ile enerji sektörlerinin öne çıktığını belirtti. İlk 10 işlemde mega işlem gerçekleşmediğini ancak Tofaş'ın Stellantis Otomotiv'in hisselerini satın almasının bu yılki en büyük işlem olduğunu açıkladı.
Rapora göre, enerji sektöründe de önemli satın alma ve birleşmelerin yaşandığını belirten İlhan, gelecek yıllarda enerji sektöründe yeşil enerjiye dönüşümün hızlanması ve bu alanda gerçekleşecek işlemlerin ön plana çıkmasının beklendiğini ifade etti.
Teknoloji, medya, telekomünikasyon sektörünün işlem adedi bazında lider olduğunu söyleyen İlhan, ABD ve Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeler olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcıların satın alma ve birleşme işlemlerinde 94 işlemle 1,2 milyar dolarlık pay aldığını da vurguladı.