Haber

Şekerleme süreniz 15 dakikayı geçiyorsa dikkat!

Yoğun bir mesai gününün ortasında yorgunluğunuzu atmak yaptığınız şekerlemenin 15 dakikayı geçmesi hastalık habercisi olabilir.

Uyku, vücut sağlığı için hayati önem taşıyor. Düzenli ve kaliteli uyku kalp sağlığına iyi gelirken, uyku düzenindeki olumsuz değişiklikler ise pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Uyku bozukluklarının yol açtığı sorunların başında ise hipertansiyon geliyor.

Normal bir erişkinin ortalama uyku süresi 7-8 saat arasında. Bunun sağlanması için uzmanlar özellikle 23.00’dan sonra uykuya dalınması ve kesintisiz en az 7 saat uyunmasını salık veriyor. Uykuda sorun yaşanması halinde ise vücut ritmi bozuluyor ve diyabet, obezite gibi hastalıklar kapıyı çalabiliyor. Dinlenmemiş bir vücut bu nedenle hem hipertansiyon hem obezite hem de kalp hastalıkları için büyük bir risk faktörü olarak görülüyor..

Uyku sorunlarının yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kardiyolojik sorunlara zemin hazırlayabileceğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, “Uyku apnesi hastaları, gece uyku sorunu yaşadıkları ve tam olarak dinlenemedikleri için uyku ihtiyaçlarını gün içinde gidermeye meyillidir. Belirli aralıklarla ihtiyaç duyulan ‘şekerleme’nin normal süresi 10-15 dakikadır. Eğer bundan daha uzun bir süre uyku ihtiyacı ortaya çıkıyorsa ve kişi bir anda uykuya dalıyorsa, altta yatan nedenin araştırılması ve hastanın tedavisinin bu yönde yapılması uygun olur. Bu tip hastaların önce uyku testinden sonra da mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmeleri gerekir.

Gece vardiyasında tansiyon riski

Özellikle gece vardiyasında çalışan kişiler, düzensiz uyku nedeniyle hipertansiyon açısından riskli gruptadır. Çünkü gece çalışma düzeni, vücudun biyolojik ritminin bozulmasına yol açmakta ve tansiyon dengesinde etkili olabilecek hormonların vücuda salınım dengesi de olumsuz etkilenmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

Çalışma masanızda mutlaka bulundurunYeterince su içmemek vücudu son derece olumsuz etkiliyor. Çalışma masanızda daima sürahi bulundurmaya özen gösterin ve bu işaretler varsa, su tüketiminizi mutlaka artırın.