Haber

Şehir hayatının stresi kalp hastalıklarının görülmesini 40'lı yaşlara düşürdü

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, stres yüklü şehir hayatının kalp ve damar hastalıklarının görülmesini 40'lı yaşlara kadar düşürdüğünü belirtti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, sürekli stresin, uzun saatler boyunca trafikte geçirilen zamanın ve sürekli bir yere yetişme telaşının vücut ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayarak, metropol hayatının bireye aşırı bir stres yüklediğini ifade etti.

Fotbolcu, özellikle sigara içen hastalarda bu durumun kalp krizi, halk arasında inme olarak bilinen serebral hastalıklar ve bacak damarlarının tıkanması gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Şehir hayatının etkisiyle kalp ve damar hastalıklarının 40'lı yaşlara kadar düşen bir sıklıkta görüldüğünü dile getirdi.

Doç. Dr. Fotbolcu, kentsel yaşamın, kırsal bölgelere göre doğal beslenmenin bozulmasına ve küçük yerlerdeki insanları besleyen, ruhsal destek sağlayan sıcak ilişkilerin şehirde bulunamamasına neden olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Fotbolcu, koroner arterde aile öyküsü, sigara ile şeker hastalığını bir arada yaşayan hastaların sıkıntı çekme ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Şehir hayatının stresinden nasıl uzaklaşılır? 

Şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için düzenli spor yapılması gerektiğini dile getiren Fotbolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Stresten kurtulabilmek için mutlaka düzenli spor yapmak, etrafımızdaki yeşil, sosyal alanlarda, açık havada yürümek gerekli. Haftada 3-4 gün, yarım saat, 40 dakika tempolu 5 bin adım veya hafif ter atacak şekilde 10 bin adım şeklinde düzenli egzersizler yapmak kalbimize çok iyi gelecektir. Yakınlarımızla, dostlarımızla güzel ve ruhu besleyecek ilişkiler kurmak çok çok iyi olur. Bir de doğal beslenmek çok önemli. Şehir hayatında hormonsuz organik gıdalara ulaşıp, dengeli bir şekilde meyvemizi, sebzemizi tüketmek ve dengeli beslenmek de çok çok önemli diye düşünüyorum."

Doç. Dr. Fotbolcu, kalp hastalıklarında en önemli belirtinin göğüs ağrısı olduğunu anlattı.

Özellikle efor esnasında göğüs kafesinde bir yanmanın, baskının, sıkışmayla ağrının kollara ve sırta vurabileceğinin altını çizen Fotbolcu, bu tarz bir ağrı ortaya çıktığı zaman hastaların girişimsel kardiyologlara müracaat etmeleri tavsiyesinde bulundu.