Sebze Meyve Fiyatları Arttı! Uzmanlardan Ürün Takibi Uyarısı Geldi!
Yaz geldi sebze ve meyve fiyatları düşmedi! Taze meyve ve sebze fiyatları, haziran, temmuz aylarında yükselişe geçerken, ürünün çiftçiden çıktıktan sonrasındaki yolculukta artan tutarların takip edilmesinin önemine değinildi. Ayrıntılar işte sizlerle...
Uzmanlar artan rakamlara dikkat çekerek, bu durumun kontrol
altına alınması gerektiği, uyarısında bulundu. Bu durum karşısında
acil bir çalışma yapılarak, ürünün çiftçiden çıktıktan sonrasındaki
yolculuğunun takip edilmesi gerektiği düşüncesi paylaşılarak
alınacak önlemler tek belirtildi.
Sebze Fiyatları Yüzde 8,16 Artış Gördü!
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın hazırladığı
Gıda Fiyat Endeksi’nde yayınlanan rapora göre, taze meyveler ve
sebzeler grubunda fiyatların yaz döneminde yükseldiği
gözlemlenirken, bir önceki ayla değerlendirildiğinde patates ve
bazı yumru bitkiler hariç sebze fiyatlarında yüzde 8,16, taze
meyvelerde ise yüzde 7’lik artış görüldüğü bilgisine ulaşıldı.
Yaz dönemi olmasına karşın sebze ve meyvelerde fiyat artışını değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, ürünün üreticiden alım fiyatı ile tüketiciye sunulduğu fiyat arasındaki farkla ilişkin açıklama yaparak, şu bilgileri aktardı;
Bulunduğumuz dönemde sezonda sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi gerekirken, yükselmesine dikkat çeken Kopuz, bu durumun tarladan çıkış fiyatıyla tüketiciye geliş fiyatı arasındaki farklılıktan kaynaklandığı yönünde açıklama geldi.
Hal Kanununun Çıkması Şart
Hal kanunun çıkması gerektiğini dile getiren Topuz kanunun çıkmadığı sürece, istismar olacağına dikkat çekerek, fiyatların aşağı çekilme süreci hızlanmayacağı ve hatta üzerine fiyat koyarak devam edeceği yönünde değerlendirmede bulundu.
Topuz, takip sistemi ile ürünün bahçeden çıkış fiyatı, toptancıya geliş fiyatı, toptancının satış fiyatının takip edilmesi gerektiğini savunarak, “bu şekilde bir sistem olmadıkça, ürün fiyatlarının artamaya devam edecektir. Meyvede anormal derecede bir fiyat artışı yaşanıyor. Bu durumun takip edilmesi gerekiyor. Bu şekilde bir sistemle üretimdeki kaçağı, vergi kaybını ve fiyat yükselişini önüne geçirilebilir.
Topuz, “Tarlada masraflar artıyor. Mazota, gübreye, tohuma zam geliyor. Ürünün köylüden, çiftçiden çıkış fiyatına bakılması gerekiyor. Aradaki sistemin düzelmesi gerekiyor” Dedi.