Haber

Schengen vizesi dijitalleşiyor: Başvurular nasıl yapılacak?

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Schengen başvurularının dijital ortamda yapılabilmesini sağlayan düzenlemeyi kabul etti.

Bugün alınan kararlar, imzalarının onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde resmi olarak yayımlanacak ve karar, 20 gün geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Dijital vize başvurularının ne zaman başlayacağı ise vize platformunun teknik çalışmalarının tamamlanmasının ardından duyurulacak.

Nasıl başvuru yapılacak?

AB'nin yeni uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, pasaportlara yapıştırılan vizeler dijital hale gelecek ve internet üzerinden 2 boyutlu bir barkod olarak verilecek. Bu dijital vizeler, mobil cihazlara indirilebilecek ve vize başvurusu yapanlar internet üzerinden çeşitli dillerde başvuruda bulunabilecek.

Yeni sistemle birlikte, başvurular tek bir internet platformu üzerinden işlenecek. Gerekli evrakların dijital kopyaları bu platform üzerinden yüklenirken, vize ücreti de aynı platformdan ödenebilecek. Başvuru sahipleri, çoklu ülke ziyaretleri için başvurularını hangi ülkenin aldığını öğrenebilecekler. Sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleri ve veri tabanlarıyla uyumlu bir şekilde çalışacak.

Schengen ülkelerinin konsolosluklarına, sadece ilk defa vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri güncel olmayanlar ve yeni pasaport alanlar gitmek zorunda kalacak.