Haber

Rusya'dan doğal gazda Bitcoin sürprizi!

Hafta başında mevcut sözleşmelere rağmen doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılmasını isteyen Moskova, bu kez 'dost ülkeler'in ödemelerde kripto para kullanabileceğinin sinyalini verdi.

Ukrayna işgali nedeniyle tarihi yaptırımlarla yüzleşen Rusya'da ekonomik darboğaz derinleşirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin hafta içinde 'dost olmayan ülkeler'in doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmasını istedi. Putin, doğal gaz ödemelerini diğer para birimleri üzerinden yapılmasını engellemenin yolunu bulması için Rus merkez bankasına bir hafta süre verdi.

Moskova, Mart ayı başında dost olmayan ülkeler listesi yayınladı. Listede, beklendiği gibi ABD ilk sırada. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tamamı da Rusya'nın 'hasım' listesinde yer alıyor. Avrupa'dan ayrıca İngiltere, İsviçre, İzlanda, Norveç, Ukrayna, Arnavutluk, Cebelitarık, Karadağ, Kuzey Makedonya, Monaco, San Marino ve Liechtenstein listede. Rusya'nın uzun listesindeki diğer ülkeler Japonya, Avustralya, Güney Kore, Kanada, Yeni Zelanda, Singapur, Tayvan ve Mikronezya var.

Batılı ülkelerin Rus varlıklarını dondurmasının güveni zedelediğini kaydeden Rusya lideri Putin, uygulanan yaptırımlardan Rusya ekonomisinin büyük zarar gördüğünü kabul etti. Tarihi yaptırımlar, Rusya'nın uluslararası ödeme sistemlerine erişiminin kısıtlanmasını da içeriyor.

Putin, istediği ruble değişikliğinin sadece ödemeleri etkileyeceğini ve mevcut sözleşmeler doğrultusunda gaz tedarikinin süreceğini söyledi. Bu kararın etkisinin ne olacağı henüz netleşmeden, Moskova'dan sürpriz bir adım daha geldi.

BITCOIN'E YEŞİL IŞIK

Üst düzey Rus yetkililere göre, Moskova petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, 'dostça' davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu ifade etti.

Zavalny, yaptırımlara katılmayan ülkelerin söz konusu kapsama girebileceğini aktardı. Fakat mevcut sözleşmelerin çoğu euro cinsinden imzalanmış durumda ve bunların kolayca değiştirilmesi mümkün değil.

RUBLE YÜZDE 22 DEĞER KAYBETTİ
Putin'in mevcut sözleşmelere rağmen ruble ya da kripto para birimleriyle doğal gaz satma isteğinin bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmeyi hedeflediği tahmin ediliyor. Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü. Avrupa Birliği gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan alıyor.

ENFLASYON SON YEDİ YILIN ZİRVESİNDE

Ülkede yıllık enflasyon yüzde 14,5'e yükseldi ve son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus rublesinin değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki artış bunda büyük rol oynadı. Rus rublesinin yıl içindeki değer kaybı yüzde 22 oldu. Bu da ülkeye ithal edilen malların fiyatlarında büyük artış yaşanmasına yol açtı. Federal İstatistik Servisi'nin verilerine göre en yüksek fiyat artışı yüzde 37,1 ile şekerde görüldü.

ULUSLARARASI ŞİRKETLER RUSYA'YI TERK EDİYOR

İngiltere, ABD ve AB bazı Rus bankalarına yaptırım uygulamaya başladı. Rusya Merkez Bankası, yatırım fonları ve Maliye Bakanlığı da yaptırım kapsamında. Rusya Merkez Bankası ise para biriminin değer kaybını önlemek için faizi iki katından yüksek bir seviyeye, yüzde 20'ye çekti.

Çok sayıda Batılı şirket de Rus pazarını terk etti. Bunun son örneği, Kitkat ve Nesquik gibi bazı markalarını Rusya'dan çekeceğini açıklayan Nestle oldu. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Rusya'daki marketlerde şeker ve un almak için birbirleriyle yarışan tüketiciler görülüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramçenko ise "Şeker ve buğdayda kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumdayız" dedi ve ekledi: "Panik alışverişi yapmanıza gerek yok. Herkese yetecek kadar mal var."

Rusya, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara benzer bir şekilde yanıt verdi. Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ve 12 yetkiliye yaptırım getirdi.

Altın yatırımı olanlar dikkat! İşte son durum Altının 2 bin doları koruyamayarak geri çekilmesi nedeniyle bazı uzmanlar 2011’deki rekordan sonra yaşanan sert düşüşlerin tekerrür edeceğini düşünüyor.